Семейство от Черноморец с благодарност към своите спасители Стоян и Васил
Семейство от Черноморец с благодарност към своите спасители Стоян и Васил

Семейство от Черноморец потърси медиите, за да благодари на своите спасители в наводнението от 13 януари

Пенка и Георги Илиеви са научили само малките имена на пожарникарите, които са измъкнали тях и автомобила им от прииждаща вода – Стоян и Васил. Вероятно от противопожарната служба в Созопол.

Възрастните хора разказват, че на 13 януари им се наложило да пътуват за Созопол и, въпреки силния дъжд, се престрашили да тръгнат. Все пак двата града са само на 10 километра един от друг. До пречиствателната станция преди разклона за Созопол обаче колата им затънала в огромна локва, а водата стигнала до праговете на вратите. Пенка и Георги не можели да отворят прозорец или врата, нито да повикат някого на помощ. Седяли притеснени и уплашени в автомобила без да знаят какво да направят.

От другата страна на шосето имало работници, които вероятно са се опитвали да отводняват шосето. Семейство Илиеви не знаят сали те са повикали пожарна, или по някаква щастлива случайност пожарникарите са минавали от там, но червеният автомобил се появил, момчетата в него поговорили с работниците и тръгнали към Созопол.

На отбивката пожарната тръгнала на заден ход към закъсалите хора. Единият пожарникар скочил от колата и напътствал колегата си, за дане излезе от пътя, тъй като водата била заляла всичко и очертанията на шосето не се виждали. След като стигнал до бедстващите Пенка и Георги мъжът порво ги попитал как се чувстват и дали са ранени. Георги се опитал да излезе, но пожарникарят Стоян го спрял. Върнал се до служебния автомбил и събул ботушите си. Тръгнал по чорапи към закъсалата кола да търси теглич, за да я измъкнат. Георги Илиев разказва, че отскоро имали този автомобил и не знаел дали има теглич. Пожарникарят отворил багажника, извадил от резервната гума кегел, монтирал го, завързал автомобила за пожарната кола, изпратил възрастния мъж при колегата си в пожарната, а сам седнал на шофьорското място на колата на възрастното семейство.

В този момент придошла още вода и седалките на лекия автомобил вече били мокри. Пожарникарите издърпали закъсалото возило до дома на възрастните хора в Черноморец и си тръгнали. Не приели нито пари, нито подарък за спасяването на семейство Илиеви

„Не разбрахме дори как се казват, само малките им имена – Стоян и Васил. Искаме да изкажем най-дълбока благодарност на тези момчета! Те спасиха живота ни. Бяхме в безизходица. Не знаехме нито на кого да се обадим, нито как да постъпим в тази ситуация“, разказва Пенка Илиева. „Знам, че са изпълнявали служебните си задължения, но човещината, която проявиха, вниманието и уважението към нас не се срещат често“, продължава с усмивка жената.

Ето защо, във време, когато добрите новини, както и добрите хора, са дефицит, благодарността за всеки жест на съпричастност и подкрепа заслужават едно голямо Благодаря! А от името на Burgasnews.com ще допълня: Скъпи дами – приятелки или съпруги на Стоян и Васил, ако вашите момчета са се върнали вкъщи с мокри чорапи, не им се сърдете, те са герои в очите на двама възрастни хора.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви