Джо Байдън
Джо Байдън

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи своя план за справяне с последиците от пандемията на COVID-19. Той е на стойност $1,9 трлн., с които трябва да се съживи американската икономика

„Ще използваме парите на данъкоплатците за възстановяване на Америка. Ще купуваме американски продукти, подкрепяйки милиони американски работни места в производството и селското стопанство, засилвайки нашата конкурентноспособност в един все по-конкурентен свят“, каза Байдън в речта си, представяйки пакета.

Огромният план за разходи ще повиши индивидуалните помощи за американските граждани до $2000, спрямо предвидените $1400, приети миналия месец с пакета за стимулиране на икономиката и бюджета на САЩ за 2021 г. Планът на Байдън предвижда и увеличаване на федералната минимална заплата до $15 на час. Освен това той включва помощ за държавни и местни власти от $350 млрд., както и допълнителен фонд за училища. За борба срещу коронавируса са предвидени $415 млрд.

Като обща сума спасителният план на Байдън е почти два пъти по-голям от вече гласуваните мерки от Конгреса на САЩ миналия месец

Проектът ще се нуждае за приемане от 60 гласа в Сената, където решаващ глас ще има вицепрезидентът Камала Харис, а прогнозите са, че републиканците ще бъдат против.

Демократите обаче одобриха плана на Байдън. „Пакетът за спешна подкрепа, обявен от бъдещата администрация на Байдън-Харис, е правилният подход – заявиха съвместно председателят на камарата Нанси Пелоси и лидерът на Демократичната партия на Сената Чък Шумер. – Веднага ще започнем да работим, за да превърнем концепцията за новоизбрания президент Байдън в закон, който ще бъде приет от двете камари на Конгреса и подписан от (президента)“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви