Маслото в скоростната кутия - кога се сменя?
Маслото в скоростната кутия - кога се сменя?

Всеки – или почти всеки – шофьор знае колко важна е редовната смяна на маслото в двигателя. Но далеч по-малко са онези, които се замислят за маслото в скоростната кутия. А много често то се нуждае повече от вниманието им.

Защо е необходимо да се обслужва трансмисията? Маслото в нея всъщност е подложено на повече тормоз. Маслото в двигателя по-често работи при оптималните температури, за които е създадено – просто защото двигателят се загрява от вътрешното горене, и има по-ефективно охлаждане. В скоростната кутия нагряването идва само от силите на триене, и тя доста по-често прегрява. При топло време и натоварен режим на работа температурата в трансмисията може да надвиши тази на двигателя с 15-20 градуса по Целзий. А прегряването ускорява деградацията на маслото.

Отделните компоненти в скоростната кутия се износват от триенето един в друг.

Стружките попадат в маслото

и единственият начин да се отстранят, преди да са започнали да запушват тънките канали, е именно подмяна на маслото. В редукторните кутии тези стружки са основно стоманени. В механичните скоростни кутии към това се добавят частици от износените синхронизатори – месингови, бронзови и от различни композити. При автоматиците и вариаторните кутии има и отпадъци от фрикционните дискове. Да не забравяме също и за праха, който прониква през клапаните при цикъла прегряване/охлаждане. При газене в дълбоки локви вътре може да попадне и вода.

Съвременните „даунсайзнати“ двигатели с турбокомпресори влошават положението, защото създават по-висок въртящ момент и товарят повече трансмисията. Изглежда очевидно, че тя се нуждае от известно внимание, за да се справи. Но колко внимание? Тук производителите не са в състояние да дадат еднозначни отговори. Руското списание „За Рульом“ наскоро се обърна за препоръки към няколко основни производители и получи отговори, които се разминаваха дори за марки от един и същи концерн (и с едни и същи агрегати в тях). Причините вероятно са много, и сред тях е фактът, че всяка марка си има своя политика за следпродажбено обслужване. Така или иначе, ето препоръките за различните брандове.

Hyundai
Корейците препоръчват маслото в механичните им скоростни кутии да се сменя на всеки 120 000 км, а в автоматиците – на всеки 90 000. При моделите с пълно предаване на всеки 120 000 км трябва да се подменя и маслото в раздатъчната кутия и диференциала.

Kia
Макар да ползва по същество същите агрегати като Hyundai,

Kia например изобщо не препоръчва смяна на маслото в ръчната трансмисия за бестселъра си Sportage и за Rio.

При версиите с автомат маслото се сменя на 90 000 км, а в тези с 4х4 се препоръчва и замяна на течността в предния и задния редуктор на всеки 105 000 км.

Renault
Французите твърдят, че работните течности са разчетени за целия жизнен цикъл на трансмисиите и трябва да се сменят само при ремонт на агрегата.

Skoda
Чешката компания също настоява, че и механичните, и автоматичните й трансмисии не се нуждаят от обслужване. Това важи и за редуктора на задния мост. Единствено при роботизираните кутии с двоен съединител тип DSG – всъщност най-често срещаните у нас – се препоръчва смяна на маслото на всеки 60 000 км. Същото важи и за Haldex съединителя на версиите със задвижване на

Toyota
Японците дават различни препоръки според конкретния модел, което звучи логично. При Camry например съветът е маслото в автоматичната трансмисия да се проверява на 40 000 км и да се сменя при нужда. При RAV4 препоръката за кутията е същата, но на всеки 20 000 км трябва да се проверява маслото в предните и задните редуктори, и непременно да се подменя максимум на 40 000 км.

ВАЗ-Лада
В руските модели с предно предаване, без значение каква е кутията, маслото трябва да се подмени по спецификации на всеки 180 000 км – показател, който доста учудва експертите на „За Рульом“ (толкова по-качествени от друггите ли са трансмисиите на ВАЗ?).

При Лада Нива обаче маслото в скоростната и раздатъчната кутии, както и това в редукторите на предната и задната ос се сменя на всеки 40 000.

Първата смяна обаче трябва да стане още след 2-3 хиляди километра.

Volkswagen
При роботизираните кутии DSG (с кодове DQ250 и DQ500) маслото се подменя на 60 000 км. При по-съвременната DQ381 – на всеки 120 000 км. В моделите с пълно задвижване маслото в халдекс съединителя се сменя на всеки три години.
При ръчните трансмисии на модели като Polo и Jetta се препоръчва проверка на 30 000 км. При по-старите класически автоматици – на 60 000.

Brilliance
Вероятно най-честен е отговорът на китайската компания, която обаче не присъства в ЕС и съответно в България. Тя препоръчва при механичните й трансмисии първа смяна на 10 000 км, и последващи на 40 000 км, или на 3-4 години.

Ранната първа смяна е много логична: при чисто новите агрегати по детайлите има някои неравности и несъвършенства в повърхностите, които бързо се превръщат в стружки. Своевременното им премахване удължава значително живота на трансмисията. Това важи както за ръчните скорости, така и за т. нар. „роботизирани“ трансмисии. При автоматичните се препоръчва веднъж на 60 000 км или на шест години.

Всички тези препоръки важат при „нормална“ експлоатация на автомобила, предупреждават производителите. При по-тежка интервалите трябва да се съкратят. Но какво означава „тежка“ експлоатация? Ето факторите, които съкращават ресурса на трансмисията:

– Чести пътувания на кратки разстояния
– Често пътуване по неравни, прашни пътища без асфалтово покритие
– Често ползване при ниски температури
– Редовно пътуване в задръстване, с често гасене и палене на двигателя
– Чести стръмни изкачвания и спускания
– Ползване на ремарке, каравана или на багажник на покрива
– Използване на автомобила като товарен или такси
– Движение с високи скорости – над 140 км/ч

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви