Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в четвъртък 14.01.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,37 ч. и ще залезе в 17,00ч. Температурата ще бъде между 0 и 5 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е умерен от запад  със скорост 5,7 м/сек.

Късметче за деня

Късметче за деня
Вярвайте!

Събитията на този ден

1514 г. – Папа Лъв Х подписва папска була срещу робството.

1539 г. – Испания анексира остров Куба.

1690 г. – В Германия е създаден духовият инструмент кларинет.

1701 г. – В Русия е създадено първото морско училище.

1897 г. – За първи път е изкачен най-високият връх в Южна Америка Аконкагуа.

1943 г. – В Казабланка се провежда среща между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт за обсъждане на съвместните действия през следващата фаза на войната.

1967 г. – Речта на уволнения от Харвард професор Тимоти Лири, изнесена по време на The World’s First Human Be-in в Сан Франциско дава начало на световното движение Хипи.

1972 г. – Маргрете II става кралица на Дания.

1994 г. – България се включва в инициативата на НАТО Партньорство за мир.

1998 г. – Изследователи от Далас представят резултатите от техните експрименти, свързани с ензим, който забавя стареенето.

2004 г. – Грузия възстановява националния си флаг, използван преди 500 години.

2005 г. – Спускаемият модул на апарата от съвместната програма на НАСА и ЕКА Касини Хюйгенс достига до повърхността на Титан

2009 г. – Студенти и граждани в София огранизират национален протест пред сградата на Народното събрание.

Рожден ден

83 г. пр.н.е. – Марк Антоний, римски политик († 30 пр.н.е.)

38 г. пр.н.е. – Нерон Клавдий Друз, римски генерал, брат на Тиберий и баща на Клавдий († 9 пр.н.е.)

1684 г. – Жан Батист ван Ло, френски художник († 1745 г.)

1861 г. – Мехмед VI, султан на Османската империя († 1926 г.)

1883 г. – Нина Ричи, френска дизайнерка († 1970 г.)

1904 г. – Емили Хан, американска писателка († 1997 г.)

1926 г. – Васко Абаджиев, български цигулар († 1978 г.)

1931 г. – Катерина Валенте, италианска певица

1932 г. – Хариет Андершон, шведска актриса

1941 г. – Милан Кучан, първи президент на Словения

1941 г. – Фей Дънауей, американска актриса

1947 г. – Ричард Леймън, американски писател († 2001 г.)

1948 г. – Карл Уедърс, американски актьор

1957 г. – Веселин Калановски, български артист

1959 г. – Георги Димитров, български футболист

1960 г. – Веселин Койчев, български музикант

1961 г. – Висарион, духовен учител от Русия

1966 г. – Марко Хиетала, финландски китарист (Nightwish)

1967 г. – Зак Уайлд, американски китарист

1967 г. – Емили Уотсън, английска актриса

1969 г. – Дейв Грол, американски музикант

1969 г. – Джейсън Бейтман, американски актьор

1973 г. – Джанкарло Фисикела, италиански пилот от Формула 1

1974 г. – Кевин Дюранд, канадски актьор

1976 г. – Вили Прагер, български артист

1982 г. – Виктор Валдес, испански вратар

Празници

На 14 януари отдаваме почит към Св. равноапостолна Нина.

Имен ден честват родените с името Нина, Нино, Калчо, Адам.

Нина е известна в историята като просветителка на Грузия. Тя произлиза от много заможен християнски род. Когато разбира за езичеството в Иверия (дн. Грузия), тя веднага тръгва за там и започва да разпространява вярата в Иисус Христос.

По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество. Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника.

Легендата гласи, че именно Нина е предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре езическите деяния на тези грешници.

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там. Основната й дейност е свързана с християнски проповеди и народна медицина.

Смята се, че Света Богородица е подтикнала Нина да отиде в Грузия и да просвети населението там. След смъртта й, православието започва да я почита като светица и именно затова днес – 14 януари, отбелязваме велик християнски ден, когато Света Нина се връща при Господ.

Днес е празникът ВАСИЛИЦА / Ромската Нова Година /

Най–големият празник на циганите от всички вероизповедания е Василица. Според Юлианския календар тя се пада на 14 януари.

В този ден циганите посрещат Новата година, а празненствата започват още на 13 – и и продължават до 15 януари.Тогава ромите почитат своя светец – покровител Свети Васили. Наричат го още Бонго Васил /куцият Бонго/ и продължава два или три дни, в които ромите отбелязват Бъдни вечер, Василица и „патерицата”.

 Нова година по старому посрещат и в Русия .

Хороскоп

Овен

На работата може да се случи нещо необикновено – нещо, което може да Ви принуди да действате още по-упорито. Много жалко, че В този момент сте затрупани с куп други неща, а и мислите Ви са твърде далече от работата Ви.

И къде ли бродят? Ако звездите могат да кажат по този повод няколко думи, то мислите Ви ще заемат по-скоро сърцето Ви, отколкото работата.

Постарайте се да превключите и да покажете голяма продуктивност при изпълнение на поставените задачи.

Телец

За Вас започва по-спокоен и рефлексивен период, затова сега е най-подходящото време за приключване с нещата, свързани с публичността.

Всички отношения, на които не достига Вашето внимание, трябва да го получат колкото се може по-скоро, тъй като не след дълго ще се наложи да проявявате гъвкавост, за да се потопите в своя вътрешен мир.

Нивото на Вашата енергия ще тръгне към спад, затова вечерните разходки и бягане са онова, от което се нуждаете особено много, за да се заредите с енергия отново.

Близнаци

През този ден на Вашия любим човек ще се прииска да прекара с Вас максимално възможното количество време, но във Вашите представи понятията за максимум някак ще се разминават.

Опитайте се по някакъв начин да ги координирате и да ги доведете до средно аритметично.

Рак

Изкушението да подтиснете определена сплетня, бродеща по офиса или сред определен кръг от приятели определено съществува, но тогава би Ви се наложило да се сниците до нивото на сплетните.

Спорът, който се върти сега във Вашата глава, определено показва, че не бихте искали да правите това.

Съществува и вероятност, всичко, което искате да кажете , да бъде при всички положения неправилно изтълкувано.

Лъв

Днес на Вашия любим човек няма да иска да Ви напомня за някои моменти от Вашия съвместен живот, макар че това би било много полезно за по-нататъшните отношения.

Постарайте се да му намекнете за това и да се опитате да си спомните миналото заедно. Трябва да помогне.

Дева

Денят ще бъде успешен във всяко отношение. На Вас ще се падне шанса да внесете нов детайл в общуването с любимия човек.

Поднесете му някаква изненада. Звездите твърдят, че времето е изключително подходящо за сюрпризи и ефекта ще бъде неочакван.

Не пренебрегвайте симптомите за простуда, тъй като профилактичната дейност ще предотврати евентуално заболяване. В противен случай проблема може да се хронифицира.

Везни

Днес ще Ви бъде доста трудно и самотно, тъй като Вашият любим човек няма да се отличава с решителност и разговорчивост, което значи, че цялата инициатива трябва да проявявате самостоятелно и без ничия помощ, а това няма да помогне за подобряване на настроението.

Скорпион

Днес на Вас ще падне по-голяма отговорност за бъдещето на Вашия любим човек.

Макар че бъдещето е недалечнои не особено значимо в мащабите на Вселената – все едно към това трябва да се подходи с цялата отговорност. Така, сякаш всичко е поставено на карта…

Стрелец

Днес на Вашия любим човек ще бъде доста сложно да се справи с тези задачи, които сте му поставили и за целта ще си потърси съдействие отвън.

Ако по принцип не искате чуждите хора да са посветени във Вашите проблеми, трябва да се уговорите още сега.

Козирог

Днес ще Ви бъде доста сложно да разберете Вашия любим човек,неговите методи, желания, намерения , както и смисъла на думите, които ще слушате от него.

Но ако все пак успявате да се справите с това, значи че в крайна сметка сте преминали изпит за пригодност за негова втора половинка.

Водолей

Как се обръщате към Вашия любим човек? Няколко нежни думи , и навярно това е всичко?…

А всъщност от името на Вашия любим човек може да измислите толкова много ласкави призводни! За Вас е най-подходящия ден за експерименти от подобен род. Опитайте!

Риби

За Вас денят е напълно успешен, макар че не е лишен от грижи и ангажименти. Той е свързан с поява на нови идеи , замисли и цели. Вашите планове ще стават все по-смели , а и увереността Ви в собствените сили ще нараства.

Може да започнете работа по важен проект, да подписвате документи или да започнете работа на ново работно място. Отлично ще усвоявате нова информация.

Макар че романтичното настроение днес няма да е свойствено за Вас, денят може да Ви донесе много приятни любовни преживявания. Възможно е помирение след някаква разправия , или възстановяване на отношение с човек, който Ви е много скъп.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Милионерът в Лисабон
Продължението на един бестселър

Милионерът в Лисабон

Жозе Родригеш душ Сантуш

Дългоочакваното продължение на бестселъра „Мъжът от Константинопол“

Благодарение на своята далновидност и предприемачески гений Калуст Саркисян става най-богатият човек в началото на ХХ век.

Привърженик на уединението и дискретността, той се отдава необезпокоявано на най-голямата си страст – колекциониране на произведения на изкуството.

Докато обаче Калуст набира ценни артефакти, съдбата му подготвя неочакван удар. Синът му – Крикор, заминава за Османската империя, за да търси своята любима.

Там турците са започнали масово избиване и изселване на арменците и Крикор попада в редиците на един от походите на смъртта. Шансовете му да оцелее са нищожни.

Избухването на Втората световна война по-късно поставя още предизвикателства пред семейство Саркисян.

Те са принудени да изоставят бляскавия живот в Лондон и Париж и да потърсят нов дом. Неочаквано за тях, една красива малка страна в покрайнините на Европа им предлага тих пристан от ужасите на войната.

Португалия ще се превърне в последния дом на великия предприемач и ценител на изкуството Калуст Саркисян

Виц на деня

– Мамо, ти повика ли ме?
– Не!
– Тате, ти повика ли ме?
– Не!
– Тогава ще задам въпроса другояче.. Днес ще ядем ли въобще!?

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви