Валежите три пъти над нормата
Валежите три пъти над нормата

Валежи повече от три пъти над нормата са се изсипали върху България през последните дни. Това отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според данните им най-много дъжд се е излял над Югоизтона България. В Ахтопол за послендите пет дни са паднали рекордните 175 л. кв./м при месечна норма 67

При обичайните 40 л. кв./м над Бургас, където имаше няколко прелели реки, са се изсипали 3 пъти и половина повече – 145 л. кв./м.

В Смолян, където бедствието също нанесе много щети – 134 л. кв./м, при климатична норма от 66.

Интензивни бяха валежите и в София и Благоевград, където също реки излязоха от коритата си. В столицата се изляха 62 л. кв./м, при норма 33, а в Благоевград – 66 л. кв./м, при норма 32.

Заради обилните валежи 55 язовира в страната преляха, показват пък данните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Най-много препълнени съоръжения има в област Кърджали – 14, следват София град и Софийска област, където са прелели 11 язовира, а в Блгоевградско те са 9. В цялата страна се повишиха и речните нива. С над 4 м се повиши нивото на река Луда Камчия, която излезе от коритото си при село Бероново в Югоизточна България. Също – с малко над 4 метра пък вдигнаха водите на Арда при Вестино.

Нивата на Струма се повишиха с 1,70 м. А река Река места, която се разля на пътното платно между Хаджидимово и Блатска, се вдигна с 3 метра.

Днес от запад ще се заоблачи и след обяд в Западна България ще завали сняг. Вятърът от северозапад отново ще се усили, ще е умерен и временно силен. Максимални температури между 0 и 5 градуса

Над Черноморието, след временно намаление на облачността преди обяд, след обяд от запад тя отново ще се увеличи, но все още без валежи. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 3-6 градуса. Температурата на морската вода е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В петък и събота температурите ще се понижават и ще станат значително по-ниски от обичайните за втората половина на януари. Вятърът ще е от северозапад, умерен, в Дунавската равнина и източните райони – до силен. В петък на отделни места все още са възможни слаби превалявания от сняг, но от северозапад облачността временно ще намалее.

В събота отново ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб сняг.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви