САЩ предупредиха официално компаниите за санкциите за Северен поток 2
САЩ предупредиха официално компаниите за санкциите за Северен поток 2

Държавният департамент на САЩ предупреди официално редица европейски компании, които според негови данни помагат в изграждането на газопровода „Северен поток 2“,

за възможния риск от налагане на санкции срещу тях от американските власти, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.„Опитваме се да информираме компаниите за риска и да ги убедим да напуснат проекта, преди да е станало късно“, казва източник от правителството на САЩ пред информационната агенция. Очакава се в четвъртък или в петък Държавният департамент да публикува специален доклад за компаниите, които участват в изграждането на газопровода.

Британският консервативен депутат Даниел Кочински пък призова правителството да наложи санкции на „изключително опасния“ газопровод „Северен поток 2“, предава РИА Новости

„Вече не сме ограничени от членството в ЕС, трябва да следваме нашите американски приятели и да наложим санкции срещу всяка компания, участваща в изграждането на Северен поток 2. Това е истински проблем за много политици, които представляват страните от Инициативата за трите морета. (съюз на 12 държави от ЕС с достъп до Адриатическо, Балтийско и Черно море) „, каза Кочински, изказвайки се в Камарата на общините на изслушване с участието на министъра за международната търговия Елизабет Тръс.

Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ предвещава ескалация на газовата война близо до Швеция заради тръбопровода „Северен поток-2”, пише в същото време шведският вестник „Свенска Дагбладет”

Според изданието, встъпването на Байдън в длъжност не предвижда промяна в отношението на Вашингтон спрямо руския проект. „По-скоро обратното: Джо Байдън е по-суров противник (на газопровода) от Доналд Тръмп”, се казва в материала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви