На последната церемония на Оскарите направи впечатление, че в номинациите, награждаващи труда на режисьорите, не присъства нито едно женско име

Тогава Натали Портман веднага обърна внимание на тази несправедливост, както тя самата я нарече, и състави списък с жени режисьори, които са достойни да претендират за престижната статуетка. Ако си спомняте, актрисата се появи на червения килим на Оскарите с черна перелина, върху която бяха бродирани имена на жени режисьори, сред които Лорен Скафария, Лулу Уанг, Грета Геруиг и др.

Тази година този дисбаланс може да бъде коригиран. Изследователите от Центъра за изследване на жените във филмите и телевизията в университета в Сан Диего установиха, че жените са направили рекорден брой филми през 2020 г.

и следователно през новата 2021 г. можем да се надяваме да видим и женско име сред номинираните

Оказва се, че 16% от стотиците филми, обявени за най-печеливши, са заснети от жени режисьори, за разлика от предходната година, когато процентите са били 12, а преди две години – едва 4%.

Доктор Марта Лаузен, която проведе проучването, сподели пред Variety, че тази тенденция ще продължи да се засилва и процентите ще скачат. Много жени във филмовата индустрия тепърва чакат своя триумф. Явно вече има почва за него.

eva.bg

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви