Валежите три пъти над нормата
Валежите три пъти над нормата

Над 100 населени места в страната бяха без ток снощи от щетите, нанесени от проливните дъждове, съобщи БНР.

По информация на ЧЕЗ без електрозахранване тази сутрин са Брегово, Кула и Ново село в област Видин; Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана, а в област София без ток са в общините Годеч, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница.

В столицата без ток бяха живеещите в „Захарна фабрика“.

Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра и околните населени места. Екипи работят по отстраняването на повредите и възстановяване на електрозахранването.

Наводнения и свлачища на много места в страната белязаха изминалата нощ, съобщи и бтв. Последните две свлачища са на пътищата Благоевград –Кресна и Асеновград – Бачково. Трафикът и на двете места се регулира от Пътната полиция.

Бедствено или частично бедствено положение е обявено в Трън, Пернишко, Костинброд и Своге.

Екипи на пожарната има в Нови Искър, където е най-тежка ситуация около София. Сериозна е ситуацията и в село Мировяне. Заради високите нива на река Блато се обмисляше евакуация на засегнатите къщи. Екипи на пожарната цяла нощ там са издигали диги, а днес продължават в района на Нови Искър и Требич. „Овладяно е положението. Няма повод за обявяване на бедствено положение в нито едно населено място в София, няма и евакуиране на хора“, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Предстои да бъдат отводнявани пострадалите къщи в Софийска област.

Дъждовете превърнаха в реки улиците в Костинброд и в близкото село Петърч. В Пернишко изпускането на препълнения язовир „Студена“ стана причина река Струма да прелее.

Петима души са пострадали след свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян, предаде кореспондент на bTV. Те са транспортирани за лечение в местната болница. Инцидентът е станал малко преди полунощ на 11 срещу 12 януари.

Свлачища има и в Искърското дефиле, както и в Кресненското дефиле.

Обилните валежи не спират и днес. 6 области са с код Оранжев – в Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали и Смолян ще има значителни валежи от дъжд със сумарни количества между 35 и 65 mm. Валежите от дъжд ще продължат във всички области. В област Сливен в старопланинските райони над 1000 метра ще вали сняг..

„Всички язовири са под контрол“, уверяват от Оперативния щаб.

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград. Снощи частично бедствено положение бе обявено в община Струмяни.

Над 2,5 метра е достигнало нивото на река Струма в точката на измерване край благоевградското село Бело поле. Опасност от разливи и наводнения има и по течението на река Места, рязко са повишени нивата и на всички притоци, заяви пред БНР областният управител Бисер Михайлов. „За момента няма пряка заплаха за живота и здравето на хората, както и за инфраструктурата, на този етап. За съжаление валежите продължават. Тече изпускане на язовир „Студена“ в момента и затова много зорко наблюдаваме нивата, особено на река Струма“, каза той.

Частично бедствено положение беше обявено в община Струмяни, където е задействан план за действия при бедствие. Причината е компрометирана дига в района на село Илинденци, където днес ще бъдат извършени укрепителни дейности. Няма пряка заплаха за населението.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви