В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради възникващите в този район години наред инциденти, в следствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

„Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици„, каза кметът Димитър Николов.

Обитателите на 20 къщи във вилна зона „Черниците“ край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.

В 05.30 часа сутринта системата на Община Бургас за ранно оповестяване на рискове от наводнения/ Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) / е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи.

С разрешение на дежурните на „Лукойл Нефтохим Бургас“, служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

Информация от системата:

В критично ниво с височина на водния оток за р. Отманлийскска – Рибарско селище 173 см;

На хижа „Странджа“ – 215 см,

Вилна зона „Черниците“ – дига – 191 см;
Повишено ниво на р. Изворска – 240 см, р. Маринка – 109 см, язовир в село Извор – Хур дере – 55 см, преливникът работи кранът е отворен.

Количество дъжд, отчетено от ХМО за станция Зидарово, която е най- близка до нашата територия – 142 л сумарно от 8 до 12.01.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви