Уилям Стивънсън - истинският 007
Уилям Стивънсън - истинският 007

Едва ли има човек, който да не е чувал легендарните истории за агент 007 и дори да не е попаднал на някои от филмите, които във времето бяха изиграни от различни кино величия, като започнем от Пиърс Броснан и Даниел Крейг и стигнем до сър Шон Конъри. Филмите наистина са успели да впечатлят мнозина, но според някои критици, включително и Ян Флеминг, Джеймс Бонд се оказва доста пресилена форма на шпионин и агент, истинското име, което въпросният герой трябва да носи, е Уилям Стивънсън.

Това е човекът, който заема поста на британското разузнаване и е отговорен за предаването на британски научни познания на САЩ. С това установява информационен канал, който винаги позволява информацията да се движи в правилната посока.

Уилям Стивънсън се ражда през 1897 г. с исландска майка и баща от северните острови на Норвегия.

Осиновен е от друго исландско семейство, след като неговото родно не може да се грижи за него. Така взима фамилията на осиновителите си и става Уилям Стивънсън. Бъдещият агент така и не успява да се дипломира и предпочита да работи като телеграфист.

През 1916 г. се записва като доброволец в канадските експедиционни сили. След това заминава за Англия на борда на РМС Олимпик и на 6 юли най-накрая се намира на правилното място. Отрядът се разформира и Уилям е изпратен в резерв. Започва да лети на 9 февруари 1918 г. и записва около 12 победи по време на войната. Летателната му кариера приключва, когато е заловен, според странични наблюдатели, пилотът е бил обстрелван от вражески и приятелски огън. Озовава се в плен на германците и някъде в края на октомври успява да избяга. След края на войната е повишен като капитан и получава медал за храброст.

Между двете войни започва да мисли за създаването на бизнес. Вдъхновението идва директно от отварачките за консерви, които успял да вземе със себе си от немския лагер. Опитва се да ги продава и за кратко време печели някакви успехи. Докато останалите фирми не копират идеята и не фалира. Така или иначе успява да натрупа достатъчно контакти, за да започне да печели. През 1924 г. се жени за наследничката на тютюнева имперя – Мери Френч Симънс. През следващата година, заедно със своя добър приятел Джордж Уолтън е патентовал система, която може да позволи преноса на фотографски изображения с помощта на сигнал, който се предава по въздуха. Идеята, колкото и смела да била за времето си, се оценявала на сумата от 100 000 паунда, които всяка година постъпвали в джоба му.

Според изчисленията, Уилям е спечелил около 12 милиона долара на година,

ако вярваме на изчисленията и инфлацията от 2010 г., когато за последно са направени сметките. Занимава се с производството на радио апарати, самолети, автомобили и дори работи върху нова формула за цимент. Благодарение на контактите си в Европа, Великобритания и Северна Америка, всичко ставало достатъчно лесно. В един момент дори създава филмово студио, като неговото е едно от най-големите в Холивуд.

През април 1936 г. е сред доброволците, които предоставят доброволно информация на Уинстън Чърчил относно начина, по който Хитлер оформя своето ново правителство. Според Уилям Стивънсън, новият лидер е успял да инвестира около 800 милиона паунда във военната индустрия и нарушава Версайския договор.

Информацията му в този момент е по-ценна и от злато, но никой не се възползва от нея, което води до следващите събития, които променят света.

Когато войната избухва, Стивънсън е изпратен в САЩ като координатор между двата бъдещи партньора, неговата задача е да съобщи и евентуално да разпали страстите на Америка, с които да се влезе във войната. Секретното бюро се намира в стая 3603 в Рокфелер Център и официално се знаело, че работи като паспортен контрол. Задачите на новодошлия са следните:
1. Да разследва присъствието на вражеска активност.
2. Да изгради защита в полза на британската собственост в страната.
3. Да организира американското население да подкрепи Великобритания.

Получава правото да контролира британските шпиони по всички точки на западното полукълбо и да насочи вниманието си към спечелването на войната, предавайки точната информация, необходима на съюзниците, за да победят. Имайки предвид, че по това време и Енигма ще бъде разбита, някой трябва да предава информацията. Британският агент се оказва особено близък до Рузвелт.

По това време партнира и с Уилям Донован, който малко след войната ще създаде ЦРУ.

Именно той ще избира каква информация да предава на САЩ и Канада и каква да запази в полза на страната.

Макар и официалната поща да се предавала някъде около бреговете на Северна Каролина, агенцията на агента имала собствен канал и когато не се занимавала с официалното прикритие – паспортен контрол – агентите най-често цензурирали информацията, която трябва да предадат. Благодарение на тази информация, множество немски шпиони са задържани да оперират на територията на САЩ. След края на войната, Уилям най-накрая си закупува къща в Бермудите. Най-важното е, че Уилям прави всичко това напълно безплатно.

Наема стотици хора, най-вече канадски жени, които да ръководят организацията, а заплатите идват от неговия джоб. Наема Бенджамин деФорест Бейли в за създаването на шифрираща машина, както и Дейвид Огилви. Призовава услугите на Ейми Елизабет Торп, която трябва да съблазни Вичи Френч и да получи допълнителни тайни относно криптиращата машина Енигма. И не на последно място, британското разузнаване закупува специален 10-киловатов трансмитер, с който да включат въпросната машина Camp X, с която да започнат да предават около 30 000 съобщения на ден и връщайки обратно около 9000 други съобщения. И така, докато накрая не се оттегля от цялото разузнаване.

През 1946 г. ще получи едно особено сериозно отличие – той е първият британец, получавайки най-високата американска почест – орденът Мерит. На 31 януари 1989 г. Уилям умира в дома си на 92-годишна възраст. До днес е смятан за един от хората, които дават началото на разузнаването, прословутия британски агент, както и още много други интересни романи относно шпионските игри.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви