Началникът на клиниката по кардиохирургия МБАЛ „Сърце и мозък“ проф. д-р Владимир Данов почина внезапно.

По повод тъжната вест кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования към близките, приятелите и колегите на професор Данов.

Всички скърбим за загубата на проф. д-р Владимир Данов. Специалист от световна величина, който направи изключително много за развитието на кардиохирургията и прилагането на иновативни методи в лечението. Ще го помним като човек, отдаден на месията да помага на хората и да им вдъхва надежда. Професор Данов бе призван да спасява човешки животи и затова той влагаше в своята практика цялата си душа. Добротата му винаги ще ни липсва. Поклон пред паметта му!

От 2017 г., водещият кардиохирург е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, където управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники в Плевен и Бургас.

Специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария над 15 години. Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, въвежда принципи на работа, които и до днес се прилагат в много от развитите здравни системи.

През неговия 28-годишен опит в областта на кардиохирургията проф. Данов е спасил живота на хиляди пациенти, обучил над 20 специалисти по кардиохирургия, публикувал е множество доклади в авторитетни български и чужди научни издания, автор е на учебници.

Той е носител на наградите „Доктор на годината“, четирикратен носител на приза „Лекар, на който българите вярват“ и доктор хонорис кауза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви