По-голямата част от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19, сочат социологически проучвания. Това обаче ще се промени, както се промени и отношението ни към коронавируса, твърди психологът Росен Йорданов.

По думите му в момента отношението към ваксината за коронавирус на по-голямата част от българите е по-скоро скептично и това може да бъде обяснено като тревога от бъдещето.

„Това е типично за нашето поведение. Типично за нашата народопсихология е да се снишим, да изчакаме, да сме недоверчиви към промените“, обясни Росен Йорданов.

Според психолога липсата на доверие в авторитетите всъщност е в основата на нерационалното ни поведение относно ваксинирането.

„Общо взето, доверието при нас е „един близък ми каза“, т.е. социалната дистанция е вид достоверност, а не доверието в науката“, коментира още той.

Росен Йорданов е категоричен, че с появата на личния пример обществените нагласи „за“ и „против“ ваксинирането срещу Ковид-19 ще се променят.

„Вероятно ще се случи същото като тезата с наличието на епидемия. В началото имаше едни 40% които не вярваха, че изобщо има вирус. В момента тази групичка рязко намаля, защото всеки един се е сблъсквал с близък или познат“, добави психологът.

Самият Йорданов казва, че ще се ваксинира.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви