В разрез с всякакви препоръки да бременните жени да не се ядосват и да пестят нервите си, Емили Ратайковски избухна срещу Марк Зукърбърг в серия от постове в друга социална мрежа – Twitter.

Причината е, че Facebook временно ограничи достъпа на Доналд Тръмп до сайта, като забраната ще продължи най-малко до 20 януари, когато е инагурацията на Джо Байдън.

По мнение на Ратайковски обаче действията на Зукърбърг никак не са коректни. „Това дава на Facebook/ технологиите/ Зук НАЙ-ГОЛЯМАТА МОЩ“, пише 29-годишният модел.

Веднага след това допълва: „Ако той може да изтрие президента, може да изтрие всеки от нас“.

В следващ пост в Twitter Емили уточнява, че основното ѝ притеснение е как големите имена в технологичния бранш вече имат възможността да отстранят всяка важна политическа фигура от платформите си, само като я определят като „левичарски екстремист“.

И понеже тези оплаквания сякаш не бяха достатъчни, Ратайковски изпадна в откровено нищене на конспиративни теории. Тя се усъмни, че по време на щурма на Капитолия е имало прекалено малко полиция и охрана и по тази причина поддръжниците на Тръмп са успели да нахлуят необезпокоявани и с лекота.

Това, продължава с разсъжденията си манекенката, от своя страна е предоставило на социалните мрежи аргумент да цензурира определени свои потребители. В акаунта си Ратайковски има и няколко споделени видеа, които показват насилие над привърженици на Доналд Тръмп, които уж мирно протестират пред сградата на Конгреса.

Постовете на Емили събират стотици коментари, макар и не изцяло положителни.

Най-честата забележка към нея е, че пренебрегва най-важното – че в последните дни изказванията на отиващия си президент са на границата с откровена реч на омразата и подстрекават към насилие и размирици.

Други отбелязват, че Ратайковски може би е проспала последната година и нещо, за да се изненадва чак сега от действията на технологичните гиганти.

Все пак има и немалко потребители, които са напълно съгласни с модела. Те са на мнение, че самите социални мрежи отдавна са обладани от екстремизъм и отстраняват всеки с неудобни възгледи, а освен това същите тези платформи са в рязко нарушение на Първата поправка от американската конституция.

„Зукърбърг се опитва да унищожи демокрацията“, оплакват се някои, макар че удобно пропускат, че в Twitter профилът на Доналд Тръмп беше напълно забранен, при това за неопределен срок от време, защо не и завинаги.

webcafe.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви