Дом на нефтохимика
Дом на нефтохимика

Домът на нефтохимика вече разполага с 8 многофункционални и напълно обновени в духа на новите тенденции зали

Преди реконструкцията те бяха 4. Всяка от тях разполага със собствена озвучителна система и подходящо осветление. Към всички има съблекални, обзаведени с душове и гардероби.

НХК, зрителна зала
НХК, зрителна зала

„Зрителната зала“, която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената вече може да се върти, след като дълги години задвижващият механизъм не функционираше заради повреда. Това позволява декорите да бъдат сменяни по време на представление. С подобна опция могат да се похвалят само най-големите театри. За функционирането на сцената и провеждането на представленията са монтирани 30 чиги. Това са устройства за управление на завесите, които се управляват с микропроцесорен пулт.

След края на реконструкцията Зрителната зала бе кръстена на големия композитор – бургазлията Тончо Русев, което е едно признание за неговия талант и прекрасно творчество

Зрителната зала е оборудвана с изцяло ново осветление, което е монтирано на 4 управляеми моста. Обособени са две зони за хора в инвалидни колички. Старите седалки са подновени с нови и много по-удобни.

Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което позволява в нея да се поставят не само театрални постановки, а още мюзикъли и оперети.

НХК, техническа кабина
НХК, техническа кабина

Техническата кабина в Зрителната зала също е изцяло нова. Тя е разделена на три панела – за кинопрожекции, звук и осветление

Камерната зала в културния център, разположена от страната на ул. „Христо Ботев“, също дава възможност за провеждане на различни събития. Тя е със самостоятелен вход и е подходяща за репетиции, изложби, конференции. Оборудвана е с огледала и станки за балет, може да се използва и като картинна галерия.

Две нови зали са обособени в надстройката на Дома на нефтохимика. Те са с площ от 135 и 85 кв. метра и разполагат с огледала, станки за балет, озвучаване. Подходящи са за изложби, семинари и презентации.

В Дома на нефтохимика има обособени няколко ателиета, които може да се използват за обучение по музика и рисуване

НХК, гримьорна
НХК, гримьорна

Изцяло обновени и обзаведени с огледала и специални лампи са гримьорните. Така се осигуряват добри условия за подготовка на артистите и бърза смяна на костюмите по време на представление.

НХК, Общински съвет
НХК, Общински съвет

Залата на Общинския съвет също е обновена

Тя също може да се използва за семинари и презентации. Към нея има специална витрина, в която ще бъдат поставени награди и отличия, които се връчват на изявени граждани, и символи на местното управление.

НХК, фоайе
НХК, фоайе

Фоайето също е многофункционално. Оборудвано е със конструкции за окачване на картини, за да може в него да се провеждат изложби. По стените са монтирани големи монитори за излъчване на видеоматериали и презентации. Обособени са 6 касови пункта за продажба на билети.

НХК, вътрешен двор
НХК, вътрешен двор

Другата новост в Дома на нефтохимика е вътрешният двор, в който е обособена сцена за провеждането на концерти, рецитали и други събития. За тяхното обезпечаване е осигурена мобилна озвучителна техника и осветление.

Сградата на НХК е свързана към газопреносната мрежа, оборудвана е с чилър система за отопление и охлаждане. Всяка една зала е снабдена със система за самостоятелно регулиране на температурата.

Изцяло обновени са външните пана – на фасадата към ул. „Христо Ботев“ и във вътрешната част. Изцяло е възстановен и откритият по време на реконструкцията стенопис с нестинарки, който сега се намира в библиотеката към клуба на ветераните от Лукойл – Нефтохим.

В сградата на културния център са обособени административни кабинети. В средното крило ще се помещават руските клубове към НХК. В северното крило ще се намират омбудсманът и административните ръководства на Авиомузея и общинската дирекция за младежки дейности. В южното крило ще се помещават хората от Съюза на ветераните на Лукойл – Нефтохим – председателят и Управителният съвет на организацията, както и библиотеката към клуба.

Удобствата за хората с увреждания също бяха акцент при реконструкцията. Монтирани са два асансьора за лица с колички в северното и южното крило. Във вътрешната част са монтирани две пасарелки, които позволяват на хората с увреждания да стигат до всяка точка в сградата без да излизат от нея.

Към този момент повече от 20 школи и клубове са заявили желание да използват базата на Културен дом на нефтохимика за своята дейност. Те са в различни сфери – танци, театър, музика, спорт. Заявки за ползване на базата на НХК се получават непрекъснато.

Творческият сезон в Дома на нефтохимика ще бъде открит с благотворителния концерт „Да дарим възможност“, който ще се проведе на 09 януари, събота, от 18:30 часа в зала „Тончо Русев“

В него ще участват изпълнителите от Red Light District Project, които са познати на бургаската публика с изявите си в So Far Sounds Sofia, „Джаз в Бургас“, Local Fest, „Младежки StartUp Fest“, „Бургас Рън“, July Morning и други. В предстоящия им концерт ще се включи виртуозният саксофонист от Кипър – Александрос Красидес.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви