Наклонената кула на Бреговия център в Бургас

През 2015 г. с наклонени кули се сдобиха двата най-големи морски града у нас Бургас и Варна

С въвеждането в експлоатация на Бреговите центрове за управление на трафика във Варна и в Бургас България стана първата държава в Черноморския регион, изградила модерна интегрирана система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването.

Преди да бъдат избрани точните местоположения на двата центъра, е направено сериозно проучване откъде операторите ще имат най-добра видимост. Става ясно, че от навигационна гледна точка най-подходящото място за варненския център е в Аспарухов парк, а за бургаския – в Зоната за обществен достъп на пристанището.

Двете кули далеч не са така наклонени, както кулата в Пиза, но тяхната причудлива форма създава такова усещане, пояснява Инвестор.бг. Тя е такава заради естеството на работа на операторите. Наклонените кули никога не спят. Операторите наблюдават трафика 24 часа в денонощието, насочват корабите, организират съвместното им преминаване и влизането им в пристанищата.

Нощно време е необходимо прозорците, през които те гледат, да бъдат наклонени напред, така че отраженията от светлини, които се намират в залата, да не им пречат да виждат навън в тъмното

Бреговите центрове отговарят за двата навигационни района по Българското Черноморско крайбрежие. Северният район започва от Дуранкулак и стига до нос Емине. Южният започва от нос Емине на север и стига до Резово на юг. В тях са инсталирани редица системи за управление на корабния трафик, за електронен документооборот в морския транспорт и за управление на маневрите в пристанищата.

Двата центъра, оперирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, предоставят възможности за обмен на информация и съвместни действия с различни държавни структури като ГД „Гранична полиция“, Военноморските сили и Агенция „Митници“.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви