Повече от 20% от малките и средни предприятия в страната имат затруднения с възстановяването на производството след последствията на КОВИД кризата

С необслужвани банкови кредити са повече от 75 на сто и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си. Данните са от проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията преминават успешно през кризата, но тези в областта на традиционните сектори търпят тежките последствия от кризата и дори не разполагат със стратегия за ограничаване на щетите“, казва председателят на сдружението Елеонора Негулова, цитирана от БНР. „Имат трудност да рестартират поради недостиг на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да произвежда стоки или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, за да рестартират работа. И всъщност те ще бъдат изправени пред решението дали да обявяват технически фалит“, отбеляза тя. Банковите кредити също се оказват проблем за голяма част от малките и средни предприятия.

„Малкият бизнес на първо място е търсил начин да се издължи към бюджета – да плаща данъци, осигуровки. И всъщност тази декапитализация рефлектира върху това, че не могат да се обслужат кредитите и вече се появява лавинообразен процес, тъй като преструктурирането на кредитите също изисква време и ресурс“, коментира Негулова.

През октомври фирмите можеха да поискат 10% от оборота си за предходната година като грант,

но заради огромния интерес се е наложило пропорционално разпределение на парите и в крайна сметка одобрените 720 кандидата са получили едва по 1% от приходите си. Така приблизително всеки пети от получаващите финансиране ще вземе под 1000 лв., а под 20 фирми ще бъдат подпомогнати с над 100 хил. лв.

Годишното проучване на Българската стопанска камара показа, че огромното мнозинство от предприемачите в България не одобряват антикризисните мерки на правителството в подкрепа на бизнеса

70% имат отрицателно становище. Предприемачите имат и много негативни очаквания за развитие на икономиката през 2021 г. – 70% прогнозират спад. Заради пандемията от КОВИД-19 над 50% от фирмите са се отказали от планирани инвестиции, 42% са съкратили персонал, а 41% са преминали частично или напълно към дистанционна работа.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви