Наред с уличените спортисти, в пробите на които бе открит примитивния анаболен стероид станозолол, който се използваше в зората на 70-те години на миналия век, могат да бъдат наказани техните треньори и лекари
Наред с уличените спортисти, в пробите на които бе открит примитивния анаболен стероид станозолол, който се използваше в зората на 70-те години на миналия век, могат да бъдат наказани техните треньори и лекари

В писмо до Председателя на Постоянната комисия към Общински съвет – Бургас, шест бургаски спортни клуба искат субсидиите за настоящата година да бъдат определени въз основа постиженията на 2019 г.

„Поради спецификата на всеки спорт, състезанията се провеждат в различно време на годината и спортният календар на всяка федерация е съобразен с това. Разминаването в датите на състезанията за всеки спорт през т.г. /2020-бел. р./ води до допълнителни последствия,“ се казва в писмото.

Искането си СКА „Акро Джъмп“, СК „Акулите“, СКП „Метропол“, КСА „Нефтохимик 2011“, СК „Борба“ и КВС „Бургас“ обосновават с последствията върху спортните календари на различните федерации от взетите противоепидемични мерки.

Така някои от състезанията не са били засегнати от мерките, а други не са успели да осъществят стартовете от вътрешния си спортен календар за същия период.

Затова клубовете молят за определяне на субсидиите за 2021 г. да се вземе в предвид проектът, предоставен от всеки клуб за дейността през 2019 г., а не от 2020-а.

За новосъздадените клубове /преди по-малко от 5 г./ да бъде предоставена възможност да избират дали да подадат проект с резултатите и класиранията от 2019 г. или с резултатите от 2020-а.

В подкрепа на искането си клубовете посочват взетото от ММС решение за 2021 г. да се отчитат постиженията за 2019 г., а не за 2020-а.

Припомняме, че бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2021 г. е драстично увеличен спрямо последните години и е рекордно висок, откакто през 2002 г. бе създадена такава административна структура в българския спорт.

ММС разполага за тази година с 97 603 800 лв. Това е с 18.7% повече от м. г., в която бюджетът на министерството (82 260 000 лв.) дори бе намален с 2.3 млн. (-2.7%) спрямо 2019-а (тогава 84 559 500 лв.). В предходните години средствата за ММС не надхвърляха границата от 80 млн. лв.

Така българските спортни клубове ще получат допълнително 6,5 милиона лева през 2021 г., с които ще подпомогнат дейността си. 889 клуба от 50 вида спорт получиха 30% увеличение на отпуснатите средства миналата година.

На федерациите беше позволено да пренасочат средствата си, предвидени за участие в международни състезания през 2020 г., които бяха отложени заради пандемията, към разходи за подготовка на атлетите си. Министерството е готово тази мярка да продължи и тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви