Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в събота 02.01.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,40ч. и ще залезе в 16,48ч. Температурата ще бъде между 6 и 11 градуса. Ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от запад със скорост 3,9 м/сек.

Късметче за деня

„Избирайте най-трудния път – на него няма да срещнете конкуренция.“

Шарл де Гол

Събитията на този ден

1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на Владислав III и Янош Хуняди, и много турски командири, включително Махмуд бей, зет на султан Мурад II, са пленени.

1788 г. – Джорджия става 4-тия щат на САЩ.

1793 г. – Русия и Прусия си разделят Полша.

1835 г. – По инициатива на Васил Априлов в Габрово е открито първото взаимно училище с първи учител Неофит Рилски.

1839 г. – Френският художник и фотограф Луи Дагер прави първата фотография на Луната.

1871 г. – Амадеус I става крал на Испания.

1882 г. – Джон Рокфелер обединява петролните си холдинги в тръста Стандарт Ойл.

1891 г. – В софийското читалище Славянска беседа се състои първото оперно представление.

1905 г. – Американският астроном Чарлз Дилон Перин открива Елара – естествен спътник на Юпитер.

1912 г. – На гарите в София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефони.

1929 г. – Канада и САЩ приемат план за запазване на Ниагарския водопад.

1929 г. – Арестуван е Лев Троцки, обвинен в антисъветска дейност.

1941 г. – Втората световна война: В Оберзалцбург се състои среща на българския министър-председател Богдан Филов с Хитлер, на която е постигнато съгласие за присъединяване на България към Тристранния пакт.

1956 г. – ФРГ създава първите си редовни военни части след Втората световна война – Бундесвер.

1958 г. – Влиза в действие първата българска подземна електроцентрала – ВЕЦ Батак.

1959 г. – От космодрума Байконур, СССР изстрелва първия в света изкуствен спътник на Луната – Луна 1.

1963 г. – Между София и Москва през Букурещ е установена радиорелейна линия, като е приета и излъчена в България първата телевизионна програма от чужбина.

1967 г. – Кристиан Бърнард извършва втората успешна сърдечна трансплантация.

1988 г. – Канада и САЩ подписват договор за свободна търговия.

1998 г. – В Русия влизат в обращение нови рубли, за да се задържи инфлацията и възстанови доверието.

2001 г. – Сила Калдерон става първата жена губернатор на Пуерто Рико.

2006 г. – Покрив на ледена пързалка в Бавария рухва от дебелата снежна покривка, загиват 15 души, в т.ч. 11 деца.

Рожден ден

    1642 г. – Мехмед IV, султан на Османската империя († 1693 г.)

1699 г. – Осман III, султан на Османската империя († 1757 г.)

1834 г. – Тодор Бурмов, първи министър-председател на България († 1906 г.)

1873 г. – Света Тереза от Лизио, френска монахиня и писателка († 1897 г.)

1878 г. – Христо Кабакчиев, български политик († 1940 г.)

1920 г. – Айзък Азимов, американски писател от руски произход († 1992 г.)

1922 г. – Блага Димитрова, българска поетеса († 2003 г.)

1936 г. – Роджър Милър, американски поп-певец

1968 г. – Куба Гудинг Джуниър, американски актьор

1968 г. – Олег Дерипаска, руски милиардер

1969 г. – Кристи Търлингтън, американски топмодел

1981 г. – Мексимилиано „Макси“ Родригес, аржентински футболист

1983 г. – Кейт Босуърт, американска актриса

1986 г. – Аса Акира, американска порноактриса

1987 г. – Иван Колев, български волейболист

1987 г. – Шели Хениг, американска актриса

1993 г. – Амела Терзич, сръбска лекоатлетка

Празници

На втория ден от новата година българите празнуват деня на Свети Силвестър. Този празник е известен още и като Карамановден или Волски празник.

С името на Св. Силвестър е свързано интересно предание. Магьосникът Замврий, който не бил привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог.

Св.Силвестър разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот.

Замврий на успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

Обичаят има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа.

В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък.

Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият й да дойде.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанин, на когото са ринали. На този ден на трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Имен ден празнуват : ГОРАН, ГОРЯН, ГОРИЦА, ГОРУН, ГОРЯНА, МОМЧИЛ, МОМЧО, ОГНЕМИР, ОГНЕН, ОГНЬО, ОГНЕНА, ОГНЯН, ОГНЯНА, ПЛАМЕН, ПЛАМЕНА, ПЛАМЕННА, СЕРАФИМ, СЕРАФИМ(А), СЕРАФИМА, СИЛВА, СИЛВАНА, СИЛВЕНА, СИЛВЕСТЪР, СИЛВИНА, СИЛВИЯ, КАРАМАН

Хороскоп

Овен

Kak ще се подредят нещата през този ден, звездите не подсказват, но промени наистина ще има. Незначителни, но все-пак…

И в личния живот – също. Впрочем, промени, а не измени, макар и думите да са еднокоренни, а това не може да не Ви радва!

Не се страхувайте, няма да Ви се случи нищо страшно!

Телец

През този ден звездите препоръчват да получите пълно удоволствие от живота, да се отпуснете и просто да плувате по течението.

То ще Ви отнесе в правилното направление. Много е важно това течение да изнесе на същото място и Вашия любим човек, защото ще е обидно да се окажете на различни брегове на една и съща река, и то – по чужда воля.

Близнаци

Някой се кани съвсем скоро да Ви попита, умеете ли да пазите тайна – нещо много сериозно и важно от негова гледна точка. Бъдете милостиви! Колкото и да Ви гложди любопитството, отговорете му честно.

Обийкновено не можете да премълчите само когато се отнася до собствените Ви тайни, но преди да отговорите утвърдително, помилете си дали сте сигурни, че ще запазите чуждата тайна завинаги.

Рак

Кратък разговор с любимия човек ще накара Раците да започнат да нервничат. За щастие, като представител на знака няма да започнете да упорствате и с уважение ще се отнесете към мнението на своята „половинка”, и тъкмо затова ще успеете да избегнете сериозни конфликти.

Не трябва да мислите, че проблемите във взаимното разбиране са нещо изключително неразрешимо.

Всъщност става дума за временни трудности, с които отлично ще се справите, ако влиянието на негативните тенденции започне да спада.

Вечерта настроението Ви може да се понижи, а и самочувствието да тръгне надолу. Избягвайте претоварванията – днес те са особено опасни за Вашия организъм.

Лъв

Вероятен е успех в професионалната дейност. Днес успешно ще се справяте с преговори, а и ще успеете да реализирате своите идеи в живота. Само че понякога енергията Ви е прекомерно голяма, а това действа стряскащо на обкръжаващите.

Не е зле да стоите по-настрана от хората, които са привикнали към спокоен и комфортен ритъм на работа. По подобен начин ще се подреждат нещата с близките.

Вие прекалено усърдно ще насаждате привързаност към разумното, доброто и вечното, и редом с Вас ще бъде трудно на човек да се отпусне. Постарайте се, да овладеете своите пориви! Или поне някои…

Дева

Подходящ ден за всякакви занимания, при които няма да Ви бъде нужна помощта на други хора. Работата е в това, че днес ще се разбирате само с любимия човек и то само поради това, че той ще е готов да гледа на Вашите капризи през пръсти.

Останалите представители на Вашето обкръжение са настроени по-критично, а и Вие нямате навик да си премълчавате поне понякога, така че ще бъде трудно да се избегнат конфликтите. Ако сте на път, може да очаквате увлекателни приключения и приятни преживявания.

Намалете физическото си натоварване

Везни

Изключително подходящ ден, за да покорите няколко сърца. На практика днес това няма да представлява за Вас никаква трудност. Една усмивка, един игрив поглед и този, който се е загледал у Вас е Ваш! Но какво ще правите след това с него, ще се наложи да решите сами.

Скорпион

Не форсирайте днес събитията в личния си живот, дори това прекалено много да Ви се иска. Постарайте се за никъде да не бързате, спокойно да плувате по течението и да се наслаждавата на всички удоволствия на живота, които може да Ви даде той този ден, а също и Вашият любим човек .

Стрелец

Стрелците допускат прекалено много грешки, създавайки с това проблеми не само за себе си, но и за своите съюзници.

Да се призовават представителите на знака за предпазливост, е безполезно- на тях просто не им е до това, тъй като денят е изпълен със събития, всяко от които изисква незабавна реакция.

Постарайте се поне от време на време да се оглеждате назад, а това ще Ви позволи да оптавите допуснатите пропуски.

Постъпките Ви ще удивляват Вашите близки, и то – неприятно. Затова трябва да бъдете готови за критика, а и за неприятни въпроси. Ако успеете да запазите спокойствие и да не дадете воля на емоциите, ситуацията ще се стабилизира.

Козирог

Има само един прост способ да облекчите себе си през следващите няколко седмици от живота си: освободете се от всичко, което не Ви е подвластно и не можете да контролирате.

Да, това е лесно да се каже, но е по-трудно да се направи, но веднага щом започнете да полагате усилия, незабавно ще усетите вкуса на свободата.

Понякога чувстваото за вина ще възпрепятства забравянето на старите неудачи, лошото отношение и други неприятни драми.

Ако се чувствате виновни, задайте си въпрос защо. В миналото да се върнете е невъзможно. Единственият възможен вариант е, да продължавате напред!

Водолей

Денят ще Ви предостави практически неограничени възможности в сферата на удоволствията, радостите и развлеченията. Да се поглезите – това е задачата за днес,за решаването на която трябва да се отнесете с цялата си сериозност. Позитивните емоции няма да Ви бъдат излишни.

Ако сте Водолеи-родители, ще имате особено много грижи с децата.

Проблемите им ще станат Ваши и ще се наложи незабавно да предприемете сериозни мерки. Не са изключени и проблеми с други представители на по-младото поколение.

Риби

Как се обръщате към любимия човек? Две- три нежни прозвища и това е всичко? А ето, че от името на Вашата половинка може да се измислят доста ласкави производни! Днес е най- подходящия ден за експерименти от подобен род. Опитайте!

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Ако ти знаеше
Психологът на изтока

Ако ти знаеше…

Автор: Елчин Сафарли

Първата книга на Елчин Сафарли в България!

Бестселър от душевния писател на Изтока!

„Ако ти знаеше…“ е историята на едно рижо момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота.

Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж… а може би и за да умре. Но открива нови приятели, помирява се с миналото и… среща един мъж.

Един мъж, макар и съвсем обикновен (а може би най-невероятният!), става катализатор за промяна в една житейска ситуация, насочва самия живот в съвсем друга посока.

Това става по загадъчен, мистичен, невъзможен начин, но точно там е и обикновеното чудо на любовта. Просто един ден внезапно се появява някой, в чиито ръце можеш да заровиш лице и да забравиш всичко.

А на сутринта да се събудиш с окриляващо чувство на доверие. На нова вяра.

„Любовта не може да преодолее потока на живота. Може би защото любовта е самият живот.“

„Ако ти знаеше…“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора…

Защото може да намериш ново място, в което да живееш, може да се примириш с болестта и със самотата, може да се научиш да мълчиш или да говориш чужд език, да усвоиш рецептите на удивителни екзотични ястия, да се сприятелиш с морето и с едно бездомно куче; може да погребеш миналото или да се сдобриш с него…

Но никой не може да ти отнеме мечтите и надеждата за любов.

„Лекарят ми беше наредил да спазвам диета и да спра да пуша. Не правя нито едното, нито другото. Това не е протест. Просто искам да живея, а не да „доизживявам“. Искам да не мисля колко време ми остава. Още съм тук.

На моята история не е сложена точка. Продължавам да я дописвам и нищо не задрасквам.“

„Ако ти знаеше…“ е историята на едно женско отчаяние, една история за чувства, съмнения, очаквания и за онези огромни страхове, които често ни помагат да започнем живота си отначало.

„Помня всичко, не забравям, но вече я няма тъгата – със съсипващото и изтощително желание да се скрия в миналото. В сърцето ми, както и преди, живее любовта ми към него, но сега тя е различна… спокойна. А миналото си остана в миналото, то вече няма власт над настоящето.

Любовта ми е изпълнена с благодарност към Ре. За това, че ме сдобри с времето – сега съм изцяло в настоящия момент, а планове ми засягат само днес, и… наближаващите почивни дни.

За това, че ми помогна да повярвам, да се убедя, че винаги можеш да започнеш живота си отново, независимо колко и какви руини от миналото си оставил зад гърба си.“

Виц на деня

– Тате, когато отвори магазинът за играчки, ще ме заведеш ли, за да ми купиш ново мече?
– Тогава, вече ще си голяма за мече…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви