Махай се!
Махай се, проклета годино!

Сбогом! Отивай си! Махай се! Не се връщай!… Колкото и да се опитваме да бъдем любезни, понеже сме възпитани, всъщност ни се иска да сритаме тази отвратителна година по задника, да й викнем в лицето: „Къш, гадино проклета“ и да я забравим.

Тя си тръгва днес, но, за съжаление, няма да можем да я забравим. Никога.

През последните ужасни 365 дни всеки загуби поне един свой познат, роднина, близък, приятел. Объркаха се всичките ни планове. Бизнесът ни се съсипа. Нервите ни изтъняха. Страхът ни полази като отровен паяк и стисна душите ни.

Наложи ни се да покриваме лицата си. Научихме се да се поздравяваме с лакът. Изтрихме си ръцете от миене след всяко докосване на чужди предмети. Затворихме учениците вкъщи. Започнахме да се събуждаме нощем и да проверяваме дали не ни боли гърлото. Стояхме на два метра от приятелите си, спряхме да ходим на кафе, не се събирахме със семейството по празници. Обедняхме.

И най-ужасното – всеки ден брояхме мъртвите.

И не стига това, ами и отново се разделихме на про и анти, на фили и фоби, на наши и ваши, на управляващи и опозиция, на имащи и искащи, на вярващи и невярващи.

Вече внимаваме какво и пред кого говорим, с кого се срещаме, къде ходим.

Децата ни заседнаха по чужбините и ни се усмихваха на сила през социалните мрежи. А ние треперим, без да можем да ги прегърнем. Всъщност никого не можем да прегърнем. Не е позволено.

На мен не ми харесва този живот. На никого не му харесва.

Затова – махай се, проклета 2020 годино! И никога те се връщай! Вземи със себе си всичко, което ни донесе! И предай на 2021 да ни върне това, което ти ни взе!

Любимите хора, които си отидоха, не може, но поне си ни дай здравето, работата,  нормалността, надеждата…

Изпращам те на портата като досаден гост, задържал се твърде дълго. След теб ще измета и ще изхвърля боклука.

И всъщност изобщо няма да те броя.  Не отпразнувахме нито един рожден ден, така че зачертвам този календар. Целият. Прескачам тези дни и месеци и посрещам 2021 със заклинание – нека животът ни се върне! Нека да сме здрави и пак да се усмихваме. Да имаме поводи да се усмихваме.

Екатерина Капрова

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви