Нова година
Последният ден от годината

Добро утро в четвъртък 31.12.2020

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,39ч. и ще залезе в 16,47ч. Температурата ще бъде между 10 и 17 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е умерен от югозапад със скорост 7,6 м/сек.

Късметче за деня

“Мислим понякога, че бедността е само това да си гладен, гол и бездомен. е само да бъдем гладни, голи, бездомни. Бедността е да бъдеш нежелан, необичан и пренебрегнат е най-голямата бедност. Ние трябва да започнем от собствените си домове, за да се отстраним този вид бедност.”

Майка Тереза

Събитията на този ден

   406 г. – Германските племена вандали, свеби и алани преминават река Рейн и заемат Галия.

1600 г. – Английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската компания и ѝ дава широки привилегии за търговия с Изтока.

1687 г. – Първите хугеноти отплават от Франция за нос Добра надежда.

1857 г. – Кралица Виктория избира Отава за столица на Канада.

1877 г. – Русия побеждава Османската империя в Битката при Ташкесен – част от изтласкването на Орханийската османска армия от Арабаконашката позиция по време на зимното преминаване от руската армия на Стара планина през Руско-турската Освободителна война.

1879 г. – Томас Едисън показва за пръв път разработеното от него електрическо осветление (Менлоу Парк, Ню Джърси).

1880 г. – Приключва първото официално преброяване на населението в Княжество България – установен е общ брой 2 007 919 жители.

1881 г. – За председател на Държавния съвет на Княжество България е избран Тодор Икономов.

1887 г. – Приключва първото преброяване на населението в България след Съединението – установен е общ брой 3 154 375 жители на Княжеството.

1919 г. – В България е създаден Трети държавен съд със задача углавно преследване на министри от правителството на Васил Радославов във връзка с участието на България в Първата световна война.

1932 г. – Съставено е четиридесет и деветото правителство на България, начело с Никола Мушанов.

1942 г. – Излиза първият брой на вестник „Отечествен фронт“.

1944 г. – Втора световна война: Унгария обявява война на Германия.

1946 г. – Президентът Хари Труман обявява край на военните операции на САЩ във връзка с Втората световна война.

1955 г. – General Motors става първата американска фирма с приход от над 1 милиард щатски долара.

1968 г. – Съветският свръхзвуков пътнически самолет Ту-144 извършва първия си полет, два месеца преди аналогичния европейски самолет Конкорд.

1978 г. – В Полша започва така наречената Зима на столетието – северната част на страната е парализирана от снеговалежи, в най-големите градове са прокопани по няколко тунела за движение само на градския транспорт.

1984 г. – САЩ се оттегля от ЮНЕСКО.

1985 г. – Великобритания се оттегля от ЮНЕСКО.

1990 г. – Руснакът Гари Каспаров запазва титлата си на световен шампион по шахмат, побеждавайки сънародника си Анатолий Карпов.

1991 г. – Официално се обявява разпадането на Съветския съюз.

1993 г. – Перу става република.

1999 г. – Борис Елцин, първият демократично избран президент на Русия, доброволно подава оставка и предава поста на Владимир Путин.

2002 г. – Изключен е Първи ядрен реактор на АЕЦ Козлодуй.

2005 г. – Лавина в словашките Татри причинява смъртта на 7 скиори.

2006 г. – Изключени са 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ Козлодуй.

 Рожден ден

1491 г. – Жак Картие, френски пътешественик и откривател († 1557 г.)

1741 г. – Мари-Изабел дьо Бурбон-Парм, императрица на Свещената Римска империя († 1763 г.)

1830 г. – Исмаил паша, владетел на Египет по време на Османската империя († 1895 г.)

1838 г. – Емил Лубе, президент на Франция († 1929 г.)

1869 г. – Анри Матис, френски художник († 1954 г.)

1937 г. – Антъни Хопкинс, британски актьор

1941 г. – Алекс Фъргюсън, шотландски футболен треньор

1943 г. – Бен Кингсли, британски актьор

1943 г. – Джон Денвър, американски кънтри певец († 1997 г.)

1944 г. – Иван Въжаров, български футболист

1948 г. – Дона Самър, американска поп певица († 2012 г.)

1951 г. – Васил Николов, български археолог

1951 г. – Том Хамилтън, американски рок музикант (Aerosmith)

1954 г. – Херман Тилке, германски строителен инженер на състезателни писти за Формула 1

1957 г. – Фабрицио Меони, италиански мотоциклетен състезател († 2005 г.)

1959 г. – Вал Килмър, американски актьор

1965 г. – Гонг Ли, китайска актриса

1965 г. – Никълъс Спаркс, американски писател

1972 г. – Грегори Купе, френски футболист

1973 г. – Николай Цискаридзе, руски балетист

1977 г. – Сай, южнокорейски певец

1978 г. – Ана Пападопулу, българска актриса

1981 г. – Дениз Чакър, турска актриса

1987 г. – Сейду Думбия, котдивоарски футболист, футболист на годината в Русия за 2011 г.

1997 г. – Радина Боршош, българска актриса

Празници

Както на Рождество, всичко, което се прави и слага на масата има специално значение и символика за предстоящата година.

Подобно на коледната, новогодишната трапеза у нас трябва да бъде богата и пищна, отрупана с разнообразни ястия и красиво подредена.

Колкото повече блюда има на масата, толкова по-голямо ще е изобилието през Новата година и толкова по-плодородни ще са земите.

Спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои твърдят, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското.

Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет, защото прасето рие в земята. Единият вариант е основното ястие да е от птиче месо – пиле, петел или пуйка.

Птицата обикновено се пълни с ориз, а в тавата около нея домакинята поставя предварително приготвени сърми, пълнени чушки или картофи.

Другият вариант е на масата задължително трябва да има и свинско месо, от прасето, заклано по Коледа. Както на Бъдни вечер, така и на Нова годината на трапезата се поставят орехи, жито, сушени плодове, туршия, лук и чесън, които се пазят чак до Богоявление.

Най-хубавата изненада на празничната трапеза, която радва малки и големи, е баницата с новогодишни късмети. В различните краища на страната баницата се приготвя по различен начин и плънката съответно е различна

Хороскоп

Овен

Най- благоприятното време за уреждадане на личния живот на Овните, това е сутринта. Постарайте се да не го проспите и да не изпуснете такава идеална възможност.

Макар че настроението Ви днес ще бъде съвършено неработно, не губете времето си напразно.

Това може доста зле да се отрази на Вашата кариера.

Телец

За Вас започва по-спокоен и рефлексивен период, затова сега е най-подходящото време за приключване с нещата, свързани с публичността.

Всички отношения, на които не достига Вашето внимание, трябва да го получат колкото се може по-скоро, тъй като не след дълго ще се наложи да проявявате гъвкавост, за да се потопите в своя вътрешен мир.

Нивото на Вашата енергия ще тръгне към спад, затова вечерните разходки и бягане са онова, от което се нуждаете особено много, за да се заредите с енергия отново.

Близнаци

Крайно време е да разберете, че вече трябва да прекарвате всичкото си свободно време с един единствен човек. Звездите се радват, да поддържат връзката между Вас.

Може би имат таен план, как да продължат вълшебството в общуването ви макар и с още един ден. Нима нямате няколко почивни дни?

Ако имате, защо не се възползвате от тях още сега, и не убедите този „Някой”, да се присъедини към Вас?

Рак

През днешния ден Вашият любим човек ще поиска да си направи с Вас някакъв експеримент. Дали ще се съпротивлявате на това , или не, си е абсолютно Ваша работа.

Няма да Ви боли, но интерес към експеримента е твърде вероятно да се събуди.

Лъв

За Вашия любим човек днес ще бъде изключително трудно да се реши на някакво действив, което коренно ще промени Вашите отношения.

Впрочем, необходимостта от тези промени е назряла, и това се разбира и от двете страни. Постарайте се заедно да се решите на необходимата крачка, за да може отношенията Ви да се развиват.

Дева

Бъдете готови за тежка борба с дребни битови неприятности в голямо количество. При това най-трудната задача ще бъде не да излезете победител, а да не започнете да ругаете в порив на крайно раздразнение и да направите останалите на пух и прах.

Везни

Кога за последен път сте се радвали на това, че сте обичани и обичате? За Вас това е нещо естествено – като да дишате и да пиете чай. А любовта е вълшебство, чудо и истински подарък на съдбата!

Редом с Вас е най-забележителния човек в света! Така че му се порадвайте и благодарете на своята Съдба!

Скорпион

Даже и да Ви се струва, че Вашия любим човек напълно е загубил бдителността си, не трябва да се опитвате да го излъжете или надхитрите.

Тайното, така или иначе, все някога ще стане явно, и Вие с неудобство ще си спомняте този ден. Всяка неправда ще променя вашите отношения само към по-лошо.

Стрелец

Днес настроението няма да бъде много стабилно. У Вас ще се появи желание да научите нещо ново и да се покажете от неочаквана страна.

Добре ще преминат срещите Ви с приятели и е важно през това време да не злоупотребявате с алкохола.

Вероятно е възникване на нови идеи за творчество, но ще бъде доста сложно те да се развият, защото много ще се отвличате по други задачи.

Козирог

Ще успеете да постигнете успех във важна работа, с което ще изпреварите конкурентите. Само имайте предвид, че от Вас днес ще се изискват много усилия и настойчивост.

Бъдете по-решителни и не отстъпвайте, без да губите увереност в себе си. Ще получите онова, към което се стремите.

Денят е подходящ за творчески занимания и обучение. Общуването с близките няма да е лесно, но все пак ще успеете да запазите добрия тон.

Откажете се от идеята за далечно пътуване или големи покупки, тъй като сега момента не е достатъчно благоприятен.

Правете си планове! Те ще се окажат съвсем реални.

Водолей

Настроението Ви не може да бъде наречено конструктивно. По непонятни причини сте готови по-голямата част от времето си да посветите не на някаква полезна дейност, а в търсене на виновника за Вашите стари и неотдавнашни, действителни и мними беди.

Голямо е желанието Ви да напишете изобличително писмо на бившия си началник, да изкажете претенциите си към колегите, както и да направите закъснял „разбор” на човек, с когото някога сте били близки. Не правете нищо такова, а просто се стегнете и се огледайте наоколо.

И помнете, че когато с мислите и чувствата си се намирате в миналото, настоящето просто минава покрай Вас.

Риби

Когато сте принудени неочаквано да вземете решение, обхваща Ви страх от носенето на отговорност. Няма нищо страшно в това, под натиск да кажете на обкръжаващите , което по Ваше мнение биха искали да чуят, защото после може да се премислите.

Най-добрата тактика за този ден е, да осъзнаете, че макар и да имате някаква власт над собствения си живот, нещата не се въртят около Вас.

И не винаги последната дума е Ваша… Раздразнителните познати са част от живота и затова ако някой показва характер, не се дразнете.

Вместо това превключете вниманието си на изграждане на нови отношения и поддържане отчасти на вече съществуващите.

Това всъщност засяга не само Вашия личен живот, но и работата. Всички не са задължени да Ви обичат!

И чесно казано, използвайки всичката си енергия, за да направите другите щастливи, оставяте малко, за да ощастливите себе си, а това вече не е добро…

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Хиляди сияйни слънца
Четиво за почивните дни

Хиляда сияйни слънца

Автор: Халед Хосейни

Мариам е незаконната дъщеря на заможен бизнесмен, принудена на петнайсет години да се омъжи за много по-възрастния от нея Рашид.

След като разбира, че Мариам не може да има деца, той започва да се държи жестоко с нея и си взема втора съпруга – младата Лайла.

С времето двете жени се сприятеляват, обединени от една-единствена цел – да се преборят с Рашид и да извоюват така жадуваната свобода.

Виц на деня

Защо бабите и внучетата се разбират толкова добре?
– Първо, те са на един акъл, и второ – имат общ враг!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви