Станахме жертва на успеха си, престанахме да вярваме на всички, уморихме се от мерките. Сега обаче вече има надежда и тя не е имагинерна, възползвайте си. Това призна и призова в студиото на БиТиВи ген. Венцислав Мутафчийски.

Бях длъжен да се ваксинарам, да дам пример, а и да предпазя себе си и своите близки. Длъжен бях заради хората, които вярват в мен, заради моите близки, а и съм напълно убеден във ваксината, бяха думите на генерал проф. Венцислав Мутафчийски, който беше един от първите, с които стартира вчера ваксинацията в България.

Мутафчийски заяви, че до този момент не е изкарал коронавирус и нито той, нито някои от неговото семейство не е изкарал болестта. Генералът се тества редовно, а как се е предпазил – с лични средства. Вчера във ВМА са се ваксинирала 80 души, при спазване на всички процедури с предварителния преглед и изчакването за реакции. До момента няма докладвани случаи на странични реакции, увери ген. Мутафчийски и посочи, че ваксината е лесна за изпълнение, ефективна и всъщност нищо не вкарва в клетката ни.

Мутафчийски заяви, че ваксината на Pfizer/BioNTech е сигурна и защото е изпитана на 44 хиляди души. Затова и той не разбира притесненията на много българи, които обаче пият много лекарства, неизпитани и на 50 души. Венцислав Мутафчийски посочи и за процедурата по одобрение на ваксината, че ЕМА е приела и разгледала по-широк набор от документи, за да разреши употребата й в Европа. С тази ваксина вече са ваксинирани над 1 млн. души. и не са докладвани много реакции.

Венцислав Мутафчийски призна, че странични реакции може да има включително и заради неправилно съхранение на ваксината, за което отговорност носи държавата. Генералът обаче посочи, че във всеки един кашон има устройство, което следи температурата и в паметта му може да се види при какви условия е била съхранявана тя. Според Мутафчийски е излишен шума, който се вдига около превозването на ваксината с бус на производител на месо. Аз не виждам какъв е проблемът, посочи генералът.

В началото на януари се очаква втората пратка с ваксини Pfizer/BioNTech, а към края на месеца и ваксини от втория вид, ако „Модерна“ получи разрешение до 9 януари. Дилемата „коя ваксина?“ би стояла през март месец, ако всички ваксини минат процедурата на одобрение. Хирурзите не трябва да се занимават с такива коментари, затова и Мутафчийски отказа да коментира коя точно ваксина да се избере.

„Готвим се много сериозно“, увери Мутафчийски за изпитанието по логистиката за ваксинирането. ВМА е подготвила вече мобилни екипи, за да подпомогне ваксинирането на възрастни хора по домовете. Държавата носи пълна отговорност за сигурността на ваксината, посочи Мутафчийски.

Определението за годината на Мутафчийски е „трудна“. Самият той призна, че в първия момент е искал да добави и думата „интересна“, но при такова стечение на годината тази думи не е подходяща. По думите на генерала в тази криза, лекарите са останали единствените хора, в които се вярва и надява.

Той е убеден, че е много рано да се правят изводи колко много граждани няма да се ваксинират и че тепърва списъците с желаещи ще нарастват.

Мутафчийски е напълно убеден в мерките и до този момент. В момента във ВМА се лекуват около 100 души, като 23 са в интензивни отделения. Това е на половина от най-тежкото време.

В България никога не сме имали много тежки мерки, въпреки че всички говорят за ужаса и ограниченията, но сме станали жертва на собствения си успех, е друг извод за Мутафчийски от развитието на коронакризата у нас. Мутафчийски заяви, че не е никакъв пророк за епидемията, а просто следи фактите, процесите и как те се случват в целия свят. Затова и е преценил, че пандемията няма да ни подмине и границата на България няма да я спре. За втората вълна – за Мутафчийски също не е била неочаквана и е била предвидима. Той подчерта, че една такава вълна през пролетта болниците не биха могли да поемат и да отговорят.

„Ние станахме жертва на успеха си, забравихме, решихме, че това е прекомерно, излиза там един с униформа да ни плаши. Пренебрегнахме всички препоръки. И този процес беше в цяла Европа. Хората се умориха и научихме урока си по трудния начин.“ Според Мутафчийски и пикът на висока смъртност е нямало как да ни подмине.

Имам определена философия на поведения в тази криза и тя не е помръднала с нищо от пролетта – тя е колкото се може по-малко хора да се заразяват и колкото се може повече хора да стигнат здрави до ваксината, посочи Венцислав Мутафчийски и припомни думите си от пролетта да не се слушат политици, на които им предстои преизбиране. Тази философия не я измислил и той сам, както каза генералът и се позова на германския канцлер Ангела Меркел.

Не се срамувам от нито една своя дума и бих я казал и сега, отсече Венцислав Мутафчийски, отказвайки да коментира политически въпроси. Той увери, че решението да излезе извън обсега на камерите и да напусне публичното пространство е лично негово. „Не може хората да ги уморяваш с образа си, да го свързват с безизходица и страх. Въпреки че не това беше целта ми, обясни Мутафчийски и отсече, че не желае вече да ходи по телевизиите и да натрапва присъствието си.

Още пролетта той установил, че българите са забравили как изглеждат техните военни и генерали. А за появяването си по униформа, Мутафчийски обясни, че това е просто протокол, който военните спазват. А това да застане начело на Националния оперативен щаб, Мутафчийски определи не като избор и решение, а като задача, която му е поставена от премиера.

На въпрос смята ли да влезе в политическата битка следващата година, Мутафчийски отсече: „Това не е моя битка.“ Според него хората трябва да разберат, че трябва да тежат на мястото и да не се месят там, където не им е работа.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви