Китай ще задмине САЩ и преди края на десетилетието ще стане най-голямата икономика в света заради кризата, която Америка преживява с пандемията, твърди доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания – британска консултантска група

В годишната си прогноза за перспективите за растеж на 193 страни, анализаторите посочват, че за разлика от повечето развити държави Китай бързо преодоля сривовете от пандемията и за 2020 г. се очаква да бъде единствената от големите сили с ръст на БВП от 2%. В САЩ се очаква свиване с 5%, с което ножицата между двете сили ще се затвори.

В глобален мащаб в БВП се очаква намаление от 4.4% за годината – най-големият годишен срив от Втората световна война насам, посочват от центъра. „Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растежа на китайската икономика. Очакваме в следващите пет години тя да влезе в групата на страните с най-висок доход и да задмине САЩ цели пет години преди очакваното досега“, коментира Дъглас Макуилямс от центъра, цитиран от „Гардиън“. Годината се оказва добра и за други азиатски икономики, поради което анализаторите смятат, че западните политици, които не се справиха с пандемията, трябва да гледат повече към Азия вместо само един към друг.

Делът на Китай в глобалния БВП се увеличи от 3.6% през 2000 г. на 17.8% през 2019 г. и продължава да расте, казват от британската консултантска група. През 2023 г. се очаква брутният национален доход на страната да надхвърли 12 536 долара на глава от населението, с което държавата да влезе в групата на най-развитите по дефинициите на Световната банка. Дори така обаче жизненият стандарт на Китай ще остане по-нисък от този в САЩ и западноевропейските страни. В САЩ средният национален доход е малко над 63 000 долара, а във Великобритания – около 39 000 долара.

Според прогнозата на центъра проблемите с околната среда ще оказват сериозно влияние върху световната икономика в следващите 15 години,

след като напоследък техният негативен ефект се проявява по-бързо от очакваното. До 2035 г. морското равнище ще се повиши с 45 см спрямо нивото си от 2000 г. Само преди две години очаквахме далеч по-бавно повишение – 20 см до 2030 г., посочват британските анализатори.

Тъй като повече държави заявяват намерение в следващите десетилетия да постигнат нулеви въглеродни емисии, цените на петрола ще падат, като вероятно ще бъдат под 30 долара за барел до 2035 г., посочват авторите на доклада.

Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви