Борис Джонсън
Борис Джонсън

За първи път от 1973 г. Великобритания ще бъде независима крайбрежна страна с пълен контрол над водите си

Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън на пресконференция след обявената новина, че Лондон и Брюксел са сключили историческо търговско споразумение, пише „Гардиън“. По думите му делът на уловената риба от Великобритания в британските води съществено ще бъде увеличена – от около половина днес до близо 2/3 в период от 5,5 г.

Той отбеляза, че търговското споразумение е постигнато 4 г. и половина след референдума за Брекзит. Джонсън поясни, че е бил против удължаването на преходния период, тъй като не е искал несигурността да продължи. Ние постигнахме най-голямото търговско споразумение, всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС като това между Канада и Общността, подчерта той. Джонсън увери, че споразумението ще защити пазара на труда, ще позволи да се продават британски стоки без мита и квоти на единния пазар, ще се позволи на компаниите да правят бизнес в Европа. Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата ни, изтъкна той и добави, че от 1 януари „ние напускаме митническия съюз и единния пазар“.

Британските закони ще бъдат създавани само от британския парламент, тълкувани от британски съдии в британски съдилища и юрисдикцията на Съда на ЕС ще бъде прекратена, продължи премиерът

Според него това е добро споразумение за цяла Европа. Той се надява британският парламент да прегледа и гласува споразумението до 31 декември.

Въпреки че напускаме ЕС, тази страна ще остане културно, емоционално, исторически, стратегически обвързана с Европа, не само с 4-те милиона граждани на ЕС, които са се устроили на Острова през последните четири години и които допринасят за нашата страна, поясни Джонсън.

News.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви