Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер
Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер

Тя е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Гражданите трябва да закупят коледното дръвче с пластината, защото тя е белег за законен произход. Това обясни инж. Росен Райчев от Изпълнителната агенция по горите.

Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. Те са за еднократна употреба

Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците. В него се вписва дървесният вид, който се транспортира, номерът на контролната пластина, мястото, о където са добити дръвчетата, и данни за търговеца. По този начин всяка елха може да бъде проследена откъде идва и има ли разрешително за добив.

Глобата, която се налага за незаконна елха, за физически лица е от 50 до 3000 лв., а за юридически лица – от 100 до 5000 лв.

Репортерска проверка на БургасНюз показа, че засега няма наложени санкции. Търговията се извършва нормално. Цената на коледните дръвчета варира от 15 до 30 лв. Има и някои по-скъпи екземпляри, но те а рядкост. Хората предпочитат да си закупят дръвче, което след това да бъде засадено.

Как да го съхраним по време на празниците?

Избягвайте да държите коледното дърво дълго време на закрито! Не повече от 2-3 седмици, до края на Коледните празници. При засъхване на почвата в контейнера поливайте умерено. Внимавайте с коледната украса – избягвайте евтини светещи украси. Те отделят топлина и могат да увредят игличките. Украсявайте внимателно, за да не повредите централния връх на дървото – ако това стане, ще се наруши цялата декоративна стойност на растението. След празниците го изнесете на двора или на терасата. Не го изнасяйте, ако точно тогава има екстремни студове. Голямата температурна амплитуда, може да му навреди. В такъв случай, за да се адаптира е добре за няколко дни да го преместите в неотопляема стая или стълбище.

Кога да го засадим?

Можете да го засадите и през зимата, в ден в който температурата е положителна, но най-доброто време е рано напролет – през март или април, след края на големите студове. Ако мястото, на което го пренасяте за засаждане е с различни атмосферни условия или надморска височина, от мястото, където сте го съхранявали, изчакайте един-два дни, за да се аклиматизира.

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви