7 от 10 основни храни на едро най-скъпи в Бургас
7 от 10 основни храни на едро най-скъпи в Бургас

7 от 10 основни храни на едро са били най-скъпи в Бургас през изминалата седмица

Това показа справка на „Монитор” в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Хасково и Велико Търново изместват морския град единствено по най-скъп кашкавал тип „Витоша” и мляно месо, а Русе – по цената на литър олио.

Според данните през периода 14 – 18 декември алтернативата на пуйката за празника – замразеното пиле е било на цена от 5 лв./кг. След Бургас пък се нареждат Добрич (4,95 лв./кг.), Силистра (4,53 – 4,98 лв./кг.) и София с цени от 4,50 до 4,70 лв./кг.

Зрелият фасул, който задължително е сред постните ястия на Бъдни вечер, излиза на бургазлии 4,50 лв./кг. За столичани е с 0,10 лв. по-малко, но може да бъде открит по пазарите и за 4,90 лв./кг. Стара Загора и Благоевград се нареждат на трето място по най-високи цени на боба, започващи от 4,20 лв./кг и достигащи до 4,40 лв./кг (Благоевград). Плевенчани пък могат да си го закупят най-тънко – 2,16 лв./кг.

Ако пък сме решили да напълним чушките на трапезата не с фасул, а с ориз, отново ще ни излезе най-солено в Бургас, където по борсите той се търгува между 3,40 и 3,50 лв./кг.

Задължителната съставка на традиционната питка с паричка за празника – брашното, излиза 1,30 лв./кг на жителите на морския град, докато врачани могат да го открият по пазари и борси в града на два пъти по-ниска цена.

Бургас държи първото място по най-висока цена на едро и на яйцата (0,25 лв./бр.), и на краве сиренето (8,50 лв./кг).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви