Румъния
Румъния

Лидерите на Национално-либералната партия (НЛП), Съюз за спасение на Румъния – ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) подписаха днес споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи Аджерпрес

Споразумението беше подписано в сградата на парламента от председателя на НЛП Лудовик Орбан, съпредседателите на ССР-ПЛЮС Дан Барна и Дачиан Чолош и лидера на ДСУР Келемен Хунор.

Споразумението предвижда номиниране на досегашния финансов министър Флорин Къцу за премиер. Лидерът на либералите Лудовик Орбан трябва да получи поста председател на Камарата на депутатите, а за председател на Сената е определена Анка Драгу от ССР-ПЛЮС, съобщава телевизия Диджи24.

На парламентарните избори на 6 декември Социалдемократическата партия (СДП) се класира на първо място, но не събра необходимото мнозинство, за да управлява самостоятелно.

НЛП, която остана втора, започна преговори със ССР-ПЛЮС и ДСУР за съставяне на коалиционно правителство, в които възникнаха спорове за разпределението на длъжностите, но в петък трите партии обявиха, че са се договорили.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви