Голям съвпад на планетите бележи светла ера
Голям съвпад на планетите бележи светла ера

Голям, Велик, Царски, Кралски съвпад е съвпадът на планетите Юпитер-Сатурн. Това събитие ще се случи на 21.12.2020г. Големият съвпад се случва редовно, на всеки 20 години. Но за последните 200 години такъв троен съвпад се е срещал само 3 пъти – през 1821 г., през 1941 г. и през 1981 г.. И няма да се случи отново до края на ХХІ в.

Характерно за този цикъл е, че 10 последователни съвпади между Юпитер и Сатурн винаги преминават в една и съща стихия. Земя, Въздух, Огън и Вода, доминирана от конкретен зодиакален знак. По този начин, зодиакалният им цикъл, по тригон и по знак, трае най-много около 200 години.

Още по-голямо значение се придава на началото на нов цикъл. След като Големият съвпад е преминал през всичките четири стихии, каквото се случва сега. За да се измине по целия цикъл на зодиака през 12-те зодии, са необходими 2400 години. Така стигаме до края на Големия цикъл на Големия съвпад. Той завършва със стихията Земя и последния знак от тази голяма година – Козирог. Земният тригон е започнал през 1821 г. с Огнен тригон – Овен. И ще трае до 21.12. 2020 г., когато започва и новият цикъл – точно в първия градус на Водолей.

Уникалността продължава с това, че събитието се случва точно по време на зимното Слънцестоене. Когато е и раждането на Новото Слънце. Трябва да се обърне внимание, че този нов цикъл бележи началото – веднъж на Въздушния тригон, с времетраене от 200 години. Но и началото на 2400 годишния цикъл. Катаклизмите и сътресенията винаги съпътстват по-големите цикли и епохи. Но винаги след бурята и разрушението изгрява лъчът на вярата и надеждата.

Голям съвпад е била Витлеемската звезда

От древността до наши дни Големите съвпади на планетите значително привличат внимание като небесни предзнаменования. Такъв Голям, троен съвпад е имало и през 6 г. пр.н.е. За него Йохан Кеплер предполага, че е небесният знак, посочен от евангелистите като Ветлеемската звезда. Кеплер е първият учен от по-ново време, който започва да търси конкретно астрономическо явление на небето, което да съответства на библейския разказ.

Той се заел с внимателни и точни астрономически изчисления, в резултат на които установил, че през 747 г. от основаването на Рим, или през 6 г. преди началото на установеното от Дионисий Малкия, християнско летоброене, се е осъществил цели три пъти съвпадът на Юпитер и Сатурн именно в съзвездието Риби.

Съвпадът на планетите в наше време
Според Сергей Курапов – популярен руски астролог, директор е на Института по практическа астрология от неговото основаване през 1995 г., коронавирусът през 2020г. е проекция на това кризисно време, в което в момента се намира човечеството в края на една епоха.

От този момент през следващите почти 200 години Юпитер и Сатурн ще се съединят в знаците на стихията на Въздуха. Това означава, че започва епохата на Въздуха и завършва епохата на Земята, която е продължила 180 години.

Освен това

коронавирусът се вписва в символиката на аспекта на съвпада на Сатурн с Плутон. Подобен съвпад настъпва веднъж на 35 години.

Съвпадът на Сатурн с Плутон символизира сериозна трансформация, която се изразява в разрушаването на реални материални структури. Плутон заедно с Нептун символно са свързани с масови катаклизми, кризи, катастрофи. Освен това Плутон, както и Нептун, са свързани с масовите епидемии и заболявания.

Главните фази на този цикъл през миналия век и в началото на този винаги бяха съпровождани с мащабни кризи от най-различен порядък, с войни и конфликти, казва астрологът. Например двете световни войни през ХХ век започнаха по време на фазите на този цикъл.

Юпитер навлезе в знака на Козирога през декември 2019-та и тогава започна съвпада на трите социални планети – Юпитер, Сатурн и Плутон. Голяма част от 2020-та минава под знака на това събитие, което се случва веднъж на няколко десетки години. През XXI век подобен съвпад се случва за пръв път.

Началото на разпада на социалистическия лагер и на СССР, което де факто започна още през 1980-81 г. се свързва със съвпада на Юпитер, Сатурн, Плутон. През 1968 г. имаме съвпад на Юпитер, Уран, Плутон. Да си спомним за Пражката пролет и за нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. През същата 1968 г. Фрация е обхваната от вълна от протести, от студентски бунтове, избухва социално недоволство, породено от социалната криза. Това води до смяната на правителството в Париж и до оставката на президента Шарл де Гол, както и до мащабни промени във френското общество. През 1941 г. имаме съвпад на Сатурн, Уран и Юпитер.

Тогава нацистка Германия напада СССР и започва същинската фаза на Втората световна война.

При последния такъв цикъл – съвпад на Сатурн с Плутон започна разпадането на СССР – това беше периодът 1982-85 г. или т.нар. парад на катафалките в Съветския съюз, когато един след друг умряха трима генерални секретари на КПСС – Брежнев, Андропов, Черненко. Този период фактически стана предвестник на разпадането на социалистическата система и на СССР.

Следващата епоха не настъпва веднага. Има интересни преходни периоди, които са своеобразен мост между двете епохи. Нека погледнем някои последни преходни периоди.

В началото на 80-те години започнаха промени, които никой не очакваше и за всички това, което се случи беше изненадващо и нереално. В епохата на Земята се водеше борба за територии, за ресурси. В епохата на Земята империите бяха препъни камъка. Те бяха важни в определени периоди, но бяха разрушени.

Окончателното разрушение на последните империи, включително и на СССР, настъпи в този дълъг преходен период, който започна от началото на 80-те и продължи до 2000 г. Тогава Юпитер и Сатурн се съединиха в знака на Везни. Тогава започна новата епоха, която доведе до рухването на границите и до разпадането на едната от двете антагонистични системи. Светът стана съвършено различен.

По време на тройния съвпад между Юпитер, Сатурн и Плутон

в Белия дом в САЩ влиза Роналд Рейгън,

който е избран за президент през ноември 1980 г. Именно Рейгън задейства последния етап на Студената война, като превръща в приоритет а външната политика на САЩ и на Запада победа над СССР. Именно в първите години от управлението на Рейгън бе създадена и задействана тази програма, която доведе до разпадането на соцлагера и до глобалните промени в света.

Ключов астрологически фактор тогава се явяваше съвпадът на Юпитер със Сатурн, което за пръв път от 1842 г. се случи не в земен знак, а в знака на Въздуха, и то в периода от 1981 до 2000 г, като епохата на Въздуха окончателно ще започне в края на 2020-та.

Още един мощен признак на Въздуха – това са средствата за комуникация и фактът, че практически те са достъпни от всяка точка на земното кълбо. И появата на интернет и на мобилните връзки са най-мощният символ на епохата на Въздуха, когато за потоците на информация няма абсолютно никакви прегради. Границите се разрушиха и хората вече могат да се придвижват свободно и безпрепятствено.

Зимното слънцестоене ще бъде на 21.12.2020 в 10:02 часа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви