Над 50 души се събраха днес на протест пред сградата на Община Бургас срещу удължаването на мерките и липсата на адекватни мерки в защита на бизнеса и ресторантьорите. Призивът бе да се обединят всички засегнати от продължаващото до 31 януари затваряне на редица обекти. Организатор на събитието бе общинският съветник и областен координатор на „Изправи се.БГ“ Живко Табаков.

Това са времена, в които трябва да налагаме условия на държавата. Всеки един от нас противоепидемичните мерки, но са необходими такива, които да спасят бизнеса в страната. Малко фирми са кандидатствали по програмите на правителството за финансови стимули, защото правилата са неясни. Трябва и да е ясно кога точно ще се изплатят тези пари, за да могат работодателите да си направят сметка„, каза Табаков.

Конкретните искания на бранша от днешния протест:

1. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка.

2. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.

3. Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица.

4. При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции.

5. Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).

6. Покриване на всички фиксирани разходи.

7. Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги.

„На Бойко Борисов му пожелава да яде това, което хората ще ядат до януари – хляб, сланина и лук, защото дори и картофи няма да има. Защо не посегнаха големите хранителни вериги или големите магазини за играчки, а точно на ресторантьорите. Преди няколко дни бях в един от големите хипермаркети и хората бяха един върху друг. Там обаче политиците не пипат, защото ще им пляснат ръцете от Европа. Българинът трябва да се събуди и измете тези политици. Иска се здрава бухалка и без политически оттенък да се махнат всички в Народното събрание“, това каза Христо Бардуков, ресторантьор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви