Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в петък 18.12.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,35ч. и ще залезе в 16,39ч. Температурата ще бъде между 4 и 8 градуса. Ще бъде предимно облачно. Вятърът ще е слаб от северозапад със скорост 4,8 м/сек.

Късметче за деня

„Правилното решение, взето със закъснение, се превръща в грешка.“

Лий Якока

Събитията на този ден

218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия.

1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява Делхи.

1408 г. – Основан е град Чачак, Сърбия.

1642 г. – Експедицията на Абел Тасман акостира в Нова Зеландия.

1787 г. – Ню Джърси става 3-тия щат на САЩ.

1860 г. – В Цариград се подписва акт за възстановяване на българската автономна църква под върховенството на папата.

1865 г. – Приета 13-а поправка в Конституцията на САЩ.

1890 г. – В Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото.

1916 г. – Първата световна война: Завършва най-кървавото сражение в историята на войната – битката при Вердюн, взела 950 000 жертви.

1940 г. – Втората световна война: Хитлер одобрява плановете за Операция Барбароса – внезапно нападение над СССР.

1956 г. – Япония е приета за член на ООН.

1966 г. – Астрономът Ричард Уокър открива Епиметей – естествен спътник на Сатурн.

1969 г. – Във Великобритания е отменено изпълнението на смъртно наказание.

1973 г. – Съветска космическа програма Союз: От космодрума в Байконур е изстрелян космическия кораб Союз 13.

Рожден ден

1392 г. – Йоан VIII Палеолог, Император на Византийската империя († 1448 г.)

1850 г. – Джеймс Баучер, ирландски журналист († 1920 г.)

1863 г. – Франц Фердинанд, австрийски ерцхерцог, убит при атентата в Сараево († 1914 г.)

1879 г. – Йосиф Сталин, ръководител на СССР († 1953 г.)

1913 г. – Алфред Бестър, американски писател († 1987 г.)

1913 г. – Вили Бранд, канцлер на Германия и Нобелов лауреат за 1971 г. († 1992 г.)

1921 г. – Юрий Никулин, съветски актьор († 1997 г.)

1927 г. – Джаклин Брискин, американска писателка († 2014 г.)

1943 г. – Кийт Ричардс, английски рок музикант

1947 г. – Стивън Спилбърг, американски режисьор

1948 г. – Светослав Гаврийски, български икономист и политик

1954 г. – Улрих Рот, немски китарист и композитор

1955 г. – Рей Лиота, американски киноактьор

1963 г. – Брад Пит, американски киноактьор

1965 г. – Нидал Алгафари, български режисьор

1970 г. – Брайди Картър, австралийска актриса

1968 г. – Алехандро Санз, испански певец

1971 г. – Аранча Санчес-Викарио, испанска тенисистка

1975 г. – Сиа Фърлър, австралийска певица, текстописец, музикален продуцент и режисьор на клипове

1978 г. – Кейти Холмс, американска актриса

1980 г. – Кристина Агилера, американска певица

1987 г. – Снеха Улал, индийска актриса

1998 г. – Алехандро Фелипе Флорес, мексикански актьор

Празници

На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. Модест, патриарх Иерусалимски.

Традиции и Обичаи

Св.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, но в района на Странджа той е особено популярен. Почита се като защитник на добитъка – едър и дребен и вероятно затова е обичан в Странджа, където скотовъдството е основен поминък.

Празникът се чества с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни – биволи, коне, волове, не бива да се впрягат. Жените месят и раздават специални обредни хлябове и пити, задължително намазани с много олио, „за да е мазен вратът на добитъка“. Ако в някой дом добитъкът често умира, домакините слагат на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а понякога и от сребро.

Хороскоп

Овен

Днес за Вас ще се грижат много красиво и трогателно, при това демонстрирайки изключителна нежност към Вашата особа. Постарайте се да се отплатит на любимия човек за тези действия с изключителна взаимност, искрена радост и топли чувства.

Телец

Вашият любим човек ще се отнася към Вас така, както се отнася към своите родители. Даже сега да е вежлив и внимателен, след няколко години и Вие може да станнете обект на раздразнение и даже от време на време на критики.

Затова би трябвало днес да понаблюдавате отношенията в неговото семейство, и да си направите съответните изводи.

Близнаци

Каквото и да правите днес, резултата съвсем няма да Ви интересува. За разлика от процеса. Това ще е така, защото процесът ще бъде неразривно свързан с Вашия любим човек, с неговата компания и през този ден ще Ви оказва изключително благоприятно въздействие. Дори той да е редом с Вас само мислено…

Рак

През този ден на Вашия любим човек ще е трудно да разбере, къде свършва приятелството и започва любовта, което може доста сериозно да се отрази на отношенията Ви с него.

Задачата Ви е, ясно да разграничите за него и за себе си тези понятия, за да може повече никога да не Ви смущава преходът от едното в другото.

Лъв

Днес на Вашия любим човек ще му се прииска, да сподели с Вас нещо съкровено. Точно това ще Ви помогне, по-добре да разберете и него, и неговия хатактер, ще Ви обясни много негови странни постъпки, а и ще Ви застави още по-силно да се привържете към Вашата втора половинка..

Чувствата ще станат доста по-ярки и по-дълбоки.

Дева

За Вас е задължително да бъдете предпазливи днес със своята втора половинка. Много е вероятно той да си устрой малко „събитие” с приятели, разчитайки на отсъствие от къщи през целия ден.

Освен това, звездите Ви съветват, да не се вълнувате по този повод. Приятелите не са в курса на Вашите семейни неща, и затова вероятността от ненужни сплетни е изключена.

Везни

Определено е настъпило време, в което по-опростено да гледате на нещата. Затова потърсете сред цялата суматоха хладнокръвен компаньон.

Малко реалксация и почивка с човека, с когото се чувствате свободно, ще възстанови Вашето спокойствие. Тихото кафе или дори дома(„..доме, доме, сладки доме”) , могат да се окажат най-добрите идеи.

Когато мълчанието не е по-приятно от разговорите и смеха, значи сте на нужното място в нужното време и с нужния човек.

Скорпион

Много Ви върви във всичко, което е свързано с пари. Само че по другите въпроси нещата стоят не толкова блестящо. Неочаквано и по непонятни причини ще започнат да се развалят отношенията Ви с деловото обкръжение.

По-късно ще се изясни, че виновник за всичките Ви проблеми са Вашите недоброжелатели, разпространяващи лъжлива информация.

Ще се окаже, че и общуването с близките Ви е сложно, а това ще се отразява на Вашата самоувереност и съсредоточаване върху своите интереси.

Непрекъснато Ви приканват, да помислите и за другите, а това Ви дрезни неимоверно много. Нещата може да стигнат до гръмък скандал.

Стрелец

Днес у Вашия любим човек ще се появи нов приятел или близък човек, а новото , както винаги е интересно и затова Вие ще имате причина за ревност. Звездите все пак биха Ви посъветвали, да не изяснвате отношенията си през този ден.

Още утре на новото запознанство ще се отделя много по-малко време и внимание.

Козирог

Касичката Ви би трябвало отдавна да е пълна с приятно звънтящи монети, грижливо събирани от Вас за круиз. Днес е крайно време да решите сериозно, какво, заедно със семейството си, ще правите през този месец.

Посветете този ден на търсене на информация и в правене на сметки. Може и да решите нещо – всичко се случва! Впрочем, доста увлекателен ще се окаже и самият процес на търсене…

Водолей

Много важна ще бъде ролята на връзките през този ден. Не по-малко актуални ще се окажат и материалните въпроси, тъй като ще се наложи да отделите внимание не само на собствените си доходи и спестявания, а и на съвместните ресурси: например на съпружеските.

Напълно е възможно, да не става въпрос само за пари. Често общ капитал може да станат интелектуални, творчески и други

През втората половина на деня ще бъдете по-проницателни и по- удачно ще излагате своите мисли. Може да заминете на пътуване или да получите известие, особено ако сте около Христовата възраст.

Риби

Вашите приятели днес ще смятат, че са на ясно как трябва да постъпите в такава или онакава ситуация в личния си живот. Не е зле да изслушате техните съвети, но пък не е добре да ги следвате буквално.

В крайна сметка се отнася за Вашия личен живот и окончателното решение трябва да си бъде Ваше.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Джером Джером
Четиво за настроение по Коледа

Дневник на едно поклонничество

Автор: Джером К. Джером

„Малко неща на този свят оправдават очакванията ни, особено онези, от които сме очаквали твърде много и за които сме слушали да ни се говори надълго и нашироко.“

Случаят с ‚Дневник на едно поклонничество“ обаче не е такъв – в тази творба британският писател, драматург и виден пътешественик Джером К. Джером разказва за наблюденията си над хората, природата, изкуството и най-вече порядките на различните националности, които среща заедно със своя приятел Б. по време на поклонничеството им из Германия.

Социален, дълбоко проникновен и изключително забавен роман, пълен с диалози, на които да се смеете с глас, но и с находчивите изводи на писателя, които ще ви заведат на ваше собствено поклонничество из дебрите на собствените ви възприятия.

Виц на деня

Три часа през нощта. Добрата фея получава SMS: „Забравих за полунощ. В тиквата съм заедно с мишките. Чоплим семки.“

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви