Мравките - соществата, за които почти нищо не знаем
Мравките - съществата, за които почти нищо не знаем.

Мравките са сред най-организираните твари в целия свят и въпреки малките си размери, те са много интелигентни. Както повечето насекоми, и те имат шест крака, а всеки от тях е съставен от три части.

Средната продължителност на техния живот е между 45 и 60 дни. Те си служат с антените не само за докосване, но и за обоняние. Челюстите на мравките са изключително силни и здрави. Ако ги сравним с чене на човек, то трябва да е голямо като на акула и със сила на захапката около един тон.

Съставят колонии и обитават гнезда, наричани мравуняци. По света има над 10 000 вида, а в България се срещат 163 от тях. Днес ще ви представим 10 малко известни и любопитни факти за мравките.

Силата на мравките
Те притежават свръхчовешка сила. Те могат да носят предмети тежки между 50 и 100 пъти собствената им маса. Силата на мравките всъщност се дължи на малкия им размер. Техните мускули заемат повече площ в сравнение с по-големи животни. Това е причината мравките да са по-силни.

Липса на бял дроб
Отново заради малкия си размер, мравките нямат дихателна система като при хората. Те имат собствен начин за набавяне на кислород. Вдишват с помощта на спирали, които заемат страните на телата им. Тези спирали представляват множество тръбички, чрез които кислорода се движи и достига до всяка клетка на мравката.

Използват вибрации
Мравките нямат уши, което изобщо не означава, че са глухи. Те използват вибрации, за да чуват при опасност или в търсене на храна.

Количеството мравки в света
Количеството мравки на нашата планета е наистина огромно. Има предположение, че на всеки човек в света се падат по 1 милион мравки.

Сексуалността на мравките

Мъжките мравки се появяват от неоплодени яйца и имат хромозоми наследени само от майката. Женските се излюпват от оплодени яйца и наследяват хромозомите както на майката, така и на бащата. Някои мравки нямат сексуалност и се размножават само чрез клониране. Мравките – амазонки, както може да се досетите по името, са само женски. Поради липсата на мъжки, учените твърдят, че размножаването при тях става на принципа на клонирането.

6. Фермери
Те, също като хората, умеят да отглеждат други същества. Както ние отглеждаме животни, за да се прехранваме, така и мравките отглеждат други видове насекоми. Освен някои дребни насекоми, мравките отглеждат и гъби в своите мравуняци.

Два стомаха
За разблика от други животни и насекоми, те имат два стомаха. Единият използват за похапване, а във втория съхраняват храна, която да споделят с други мравки. Този процес се нарича трофлалаксис и помага на мравките да работят по-ефективно.

Умеят да плуват
Някои видове мравки умеят да плуват. Те са способни да оцеляват във вода и дори да плуват продължително време, ако се наложи. Също така могат да си направят спасителен сал и да се спасят при наводнение.

Робско нападение
Някои видове мравки са известни с това, че могат да поробват други мравки. Те воюват със съседни колонии, залавят обитателите им и ги правят свои роби. Този процес е по-известен като робско нападение. Хванатите в плен мравки започват да работят в новата колония като в своя, докато робовладелците се грижат за осигуряването на още работна сила.

Отброяват крачките си
Мравките броят своите крачки, за да могат успешно да се върнат в мравуняка си. Учените са установили, че мравките правят еднакви по дължина крачки, дори ако краката им са изкуствено скъсени.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви