Фестивал
Чуйте децата

“Децата посвещават живота на възрастните и много пъти ги научават на много жизнени уроци, за да водят забавен, учебен, любопитен и щастлив живот.”

 -Защо е важно да знаем какво е ранно-детско развитие?

Пълноценният старт в живота на всяко дете е определящ за възможността да развие най-пълно своя потенциал, както и за перспективите за развитие на цялото общество.  Голяма част от нас се сещат за безгрижните детски дни с доза носталгия. Сега младежите нямат същото време за  игри и забавление. Ранното детство е период на забележителни промени. През тези години децата постепенно овладяват и усъвършенстват уменията, които са им необходими за живота – от умението да ходят самостоятелно и да изпълняват комплексни движения, да си служат умело с човешката реч до способността за разбират сложни емоции и да мислят.

Дигитален фестивал за ранно-детско развитие ще даде именно тази възможност на родители, семейства, деца и специалисти – да открият безгрижието, осъзнатото родителство, щастливото детство и възможностите за развитие, които заобикалящата среда им предоставя или е подготвила за тях.

-Какво се крие в същността на фестивала?

Идеята за фестивала се породи от желанието ни да помогнем на повече родители да достигнат до различни специалисти и организации, които биха били полезни в отглеждането на техните деца, а и на самите тях. Като родители и организатори, ние искаме да поставим две основни цели:

 1. Родителство: Стимулиране на повече двойки в България да имат деца, да се осмелят да вземат решението да бъдат родители, както и начините за възпитание на своето дете.
 2. Ранно-детско развитие: Подпомагане дейността на развитие на всяко едно дете в страната чрез възможности за по-добро образование, учене чрез преживяване, внимание и интереси.

По време на събитието, всеки ще може да открие пет модула + допълнителни възможности за индивидуални консултации с водещи национални и международни специалисти, които ще участват в изложението като гост-лектори/панелисти.

Модулите са:

 • Модул 1: 0-1 година, Период на опознаване на света;
 • Модул 2 : 2-4 години, Период без коригиране;
 • Модул 3: 5-6 години, Възприятие, запаметяване, двигателни умения;
 • Модул 4: 7-10 години, Самостоятелност, сигурност и приятелство;
 • Тийнейджърство;
 • Обучения и панели за родители;
 • Индивидуални консултации с водещи национални и международни специалисти/лектори;
Девелопия
Логото на фестивала

– Защо е важно да има теми, които да отговарят на очакванията на всеки родител?

Доверието между родител-дете се гради на възможността за свободно и открито споделяне. Няма една фиксирана формула за всички родители, които срещат трудности в отглеждането на своето дете/деца. Изисква се търпение, кураж, воля и  разбирателство. Нашите специалисти винаги съветват родителите да се доверят на своя усет и да обърнат внимание на това какво всъщност децата им говорят, от какво имат нужда най-много в този момент. Емоционалното състояние на детето винаги ще ви подскаже дали то търси истина, или утеха.

Част от избраните теми по време на фестивала ще засегнат:

 • Адаптация към живота извън утробата, хранене, физическа активност, развитие на мисловната дейност, интерес, любопитство, имитация;
 • Детското „аз“, наказанията, похвалата, етикетите, социално поведение, взаимоотношения с връстниците, морално развитие, емоционалност и чувство за вина;
 • Възприятието, способността за запаметяване, двигателните умения, самообслужването, речта;
 • Възприемане на обществените норми, нормите в семейството, в училище, в приятелския кръг, развитие на речеви способности, емоционален заряд, насърчаване, езика на тялото;
 • Просоциално поведение на личността, т.е. приемане и разбиране на чуждата гледна точка, влияние на групата и приятелите, социално развитие, поглед през различни перспективи, самостоятелност, емоционална сигурност;
 • Хранене, гени и здравето на нашите деца;
 • Епигенетика и развитие на емоционалната интелигентност на децата;

“Често, родителите не разбират децата си не защото нямат желанието, а просто защото не знаят как!”

Чрез провеждането на тази инициатива, екипът на “Девелопия” дава ключа на всеки родител към успешното отглеждане, осъзнатото родителство и взаимното споделяне. Една от основните дейности на фестивала ще бъде създаването на първия за страната дигитален център за ранно-детско развитие, в помощ на родители, деца и семейства.  

– Каква е каузата на събитието и как ще помогне то?

Ние сме хората, които създаваме своя дом, даваме бъдеще и живеем в него, изграждаме самостоятелност, увереност и се стремим към успех.  10% от събраните ще бъдат отделени за 5 каузи, организации, чиято основна дейност е свързана с ранно-детско развитие, родителство, в помощ за отглеждането на деца, семейства.

Младите, децата на бъдещето, имат нужда от подкрепа, а не възмущение и обида. Всеки родител е чувал думите: ”Днешното поколение за нищо не става”. Благодарение на поканените от нас специалисти, гост-лектори, екипът ни ще опровергае това твърдение и ще създаде катализатор за промяна.  Известният детски психолог Жан Пиаже казва: „От морална и от интелектуална гледна точка детето се ражда нито добро, нито лошо, то е господар на съдбата си“.

– Кои са част от специалистите, които ще се включат в събитието?

Изборът на специалисти съвсем не е случаен. Екипът ни е запознат с тяхната работа, научна дейност или разпознаваемост сред родителите.

Чрез тях и техните знания, умения, съвети и ценности, всеки един родител ще може да припознае себе си, да открие липсващата частица от пъзела на детството и да отговори на ежедневни въпроси, като: Как да възпитаваме децата си правилно? Какви правила да въведем? Какво да им позволим, и какво да забраним? Истината е, че няма универсална рецепта за възпитанието на децата.

В нашата програма, влизат имена, като:

 • доц. д-р Милена Георгиева, която има научни постижения в областта на молекулярната биология и генетика. Лектор е в над 30 научни форуми;
 • Анита Гергова, създател на “Осъзнати родители”, работеща по методите на Адел Фабер и Илейн Мазлиш;
 • Таня Иванова, слухово-речев терапевт с над 11-годишен стаж като терапевт и работа с деца с увреден слух в училищна възраст;
 • Дора Прангаджийска, водещ психолог и психотерапевт, автор на книгата “Благодаря ти, мамо”!
 • Доника Боримечкова, водещ психолог, консултант личностно развитие, детски психолог и терапевт, с над 10-годишна практика, срещи с различни форми на личностни и поведенчески разстройства, депресивни състояния и житейски ситуации, изглеждащи без изход.
 • Полина Коцева, първият и единствен за България сертифициран за момента международно експерт и практик в сферата на емоционалната интелигентност;
 • Йоана Маринова, създател на Мамо, спи ми се, педиатричен консултант по детски сън;
 • Олга Нинова-Траянова, председател на Сдружение Институт за прогресивно образование (ИПО) и основател на разнообразни инициативи, свързани с образование и ранно-детско развитие;
 • Мариана Банчева, магистър по психология, учител по философия, психология, етика, естетика. 10 години е била главен експерт в Министерството на образованието и науката. Тя е част от екипа на „Институт за прогресивно образование;

– Как родителите могат да достигнат до всеки един специалист?

Официален сайт на събитието

Официална facebook страница

 -За каква аудитория е подходящ фестивалът?

Събитието е отворено за всички деца, както и за тийнейджъри, настоящи и бъдещи родители, специалисти, семейства, а защо не – баби и дядовци, които са поели грижата за своите внучета и искат да се информират. Разбира се, не изключваме възможности за детски градини, ясли, училища, училищни групи от деца и учители, които имат нуждата и необходимостта да се образоват, да придобият нови знания.

-Кога ще се проведе фестивалът?

Записванията за участия и закупуване на билети са до края на месец февруари. А събитието, решихме да организираме в празничния дух на първи юни, Денят на детето. Обновените дати, които споделяме за пръв път с Вашата аудитория са 05-ти юни, събота и 06-ти юни, неделя.

Всеки, който закупи своя пропуск, ще получ достъп до избраните от него лекции/панели, както и безплатни материали като комплимент от екипа на “Девелопия”. Подготвили сме множество безплатни лекции, награди и интересни родителски групи, в които всеки родител ще сподели своите проблеми, грижи, трудности и ще потърси помощ.

Взаимоотношенията в семейството играят изключително важна роля в живота на детето. Чрез събитието всеки родител ще покаже на своето дете един добър пример и желание за нови знания и съвети, свързани с неговото отглеждане и изграждане на семейни ценности. Промяната на всяко дете започва с образованиетов търсене на отговор на нуждите на всяко дете и семейство, подобен тип мероприятие ще промени средата на живот, психологическия климат в семейството, възможностите за развитие, откриване на нови интереси и толерантност към тях;

“Майката възпитава и ни учи да сме подготвени за всяка ситуация, а бащата дава крилата, за да полетим. Той изгражда въображението. Създава настроението и поддържа усмивката ни. “

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви