Здравният министър Костадин Ангелов ще настоява да не се разхлабват мерките и след 21 декември. Това каза той, след като провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал, които са в Централната складова база на БЧК, предаде БТА.

За разхлабване на мерките след 21 декември е много рано да се говори, но се надявам до края на тази седмица да имаме конкретно становище какво ще правим, но мнението ми като лекар и като министър е нощните заведения да продължат да бъдат затворени, допълни той. По думите му на 21 декември е рано да бъдат отворени училищата и детските градини, те могат да бъдат отворени след Нова година.

Предстои да се реши за ресторантите и за големите търговски обекти. Като министър настоявам да бъде максимално сигурно за хората, но ако продължаваме да плащаме със загубата на 150 българи, не е добре, каза още министър Ангелов и подчерта, че ще настоява противоепидемичните мерки след 21 декември да останат такива, каквито са и до момента.

Има достатъчно антигенни тестове, с които ще се осигури тестване на всички пациенти с оплаквания, допълни министър Ангелов. По думите му до дни се очаква експертно становище дали при положителен резултат от антигенен тест и при наличие на клинична картина резулатът ще може да се приравнява с резултата от PCR-тест.

Ако това се случи, пациентът ще бъде поставян в изолация, както и неговите контактни лица. Личните лекари също ще могат да правят антигенни тестове, както и да насочват към извършването им, посочи още той.

Защитни предпазни средства категорично ще има за всички болници, за диагностично-консултативните центрове с COVID-зона и за центровете за спешна медицинска помощ, подчерта министър Ангелов.

Даренията в болниците са инициатива, която предприемат ръководствата им, а дарителските кампании се правят, защото директорите искат да осигурят по-големи количества предпазни средства за по-дълъг период от време, коментира той въпрос за организиране на дарения на защитни средства за персонала в лечебните заведения.

Медиците, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, са от 20 на сто до 48 на сто в различните области на страната, посочи министър Ангелов и допълни, че по-късно днес предстои среща с директори на регионални здравни инспекции, с които ще се обсъди темата.

Министър Ангелов изрази желание първи да се ваксинира, въпреки че не е лекар на първа линия, но с този акт би показал на гражданите, че ваксината е ефективна и безопасна.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви