Първи контакт с извънземните предстои
Първи контакт с извънземните предстои

Преди петнайсет години екипажът на американски реактивен изтребител направи първи контакт с това, което някои смятат за извънземен живот. Това, с което всъщност екипажът на изтребителя се свързва, най-вероятно е бил някакъв вид високотехнологичен дрон.

Все пак този първи контакт вероятно е все по-близо, казват учени пред изданието The Daily Beast. Може да стане и утре. Може да е и след десетилетие, а може да е много, много по-далеч в бъдещето. За човешката цивилизация тази среща може да промени всичко. Но може и да не промени нищо.

Търсенето е мотивирано отчасти от проста математика. Нашата галактика сама включва не по-малко от четири милиарда планети, които са подобни на Земята. Да вярваме, че нещо, което можем да класифицираме като „живот“, може да се развива само на нашата планета, е високомерие, обясняват те.

За да е ясно, Дейвид Фравър и Джим Слейт не са търсили малки зелени човечета през 2004 г. Те са били на рутинна тренировъчна мисия на 100 мили от брега на Южна Калифорния в пилотската кабина на техния изтребител F / A-18F. Радиолокационен оператор на близкия военен кораб на ВМС е насочвал Фравър и Слейт, да изследват мистериозния обект, появил се на екраните на кораба.

Сензорите показвали, че неидентифицираният летящ обект се движи надолу към океана от високата надморска височина от 80 000 фута,

като за кратко „увисва“ на 20 000 фута, след което се спуска до височината на вълните. След като Фравър и Слейт се приближават до възможност за визуален контакт с НЛО, те били стреснати от видяното.

„Изглеждаше като някакъв вид самолет. Овална форма. Дълъг около 40 фута. Той се извисяваше над водата, като разпиляваше вълни и пяна“. Фравър насочва F / A-18 директно към обекта. „Внезапно НЛО скочи, казва Фравър пред New York Times, ускори се като нещо, което никога не съм виждал.“ И пак той: „Всичко беше много странно. Нямам представа какво видях. Обектът нямаше турбини, крила или ротори и изпреварваше нашите F-18 “.

Военноморските пилоти поне при два други случая през последните години са имали подобни преживявания с НЛО. Видеоклипове от кабините на срещите събират милиони гледания в социалните медии. На фона на интерес от възможни извънземни посетители се появи новина, че трио от мощни американски сенатори от години насочват десетки милиони долари във военен офис, който разследва наблюденията на НЛО.

ВМС отказват да спекулират какви точно могат да бъдат обектите. Много експерти смятат, че това са случайни електронни проблясъци на сензорни екрани или просто нечии високотехнологични дронове. Военните със сигурност дори не намекват, че са били извънземни космически кораби. За да избегне твърда позиция по отношение на летящите чинии,

ВМС предпочитат да използват термина „Неидентифицирани въздушни явления“,

за да опишат това, което всички други наричат НЛО.

Учените, които говорят пред Daily Beast, не се вълнуват особено при споменаването на мистериозните летящи обекти на ВМС. В съзнанието им малките зелени човечета вероятно не пресичат огромно галактическо разстояние, само за полетят над Сан Диего и да се подиграват на пилотите на изтребители от ВМС. „Мисля, че не сме особено интересни за друга цивилизация, която да ни посети“, казва Ави Льоб, харвардски физик пред „Daily Beast“. „Причината е, че не сме толкова интелигентни. Отворете вестника всеки ден и осъзнавате колко сме неинтелигентни.“

Базираният в Калифорния институт за „търсене на извънземен разум“ или SETI, очаква, че ще намерим извънземни, като прихванем някое от техните радиопредавания или лазерно базирани комуникационни сигнали. През 120-те години, откакто

пионерът за безжични връзки Никола Тесла за първи път чува това,

което смята, че може да е извънземно радио предаване, учените все още не са регистрирали сигнал, който е безспорно доказателство за извънземен живот. Сигналът на Тесла се оказа, че няма нищо общо с извънземните.

Но учените продължават да търсят. Институтът SETI с огромните си радиотелескопи е в процес на изследване на милион звезди и слуша отблизо за извънземни предавания. „Бих заложил на SETI“, заяви Дъглас Вакоч, който ръководи изследователската организация METI International в Сан Франциско, пред The Daily Beast. METI означава „Съобщения за извънземен разум“.

„Няма по същество място във Вселената, което да изключва съществуващия живот“, заявява Мартин Доминик, астроном от Университета Сейнт Андрюс в Шотландия, пред The Daily Beast. Ако направим първи контакт преди 2028 г., вероятно ще бъде по радиото, обяснява Вакоч. След 2028 г. е по-вероятно да открием живот в атмосферата на собствената си родна планета.

На разговор в Германия през 2012 г. астрономът на института SETI Сет Шостак се обзаложи с всички в залата, че човешката раса ще осъществи първи контакт с извънземен живот в рамките на идните 24 години. Седем години по-късно Шостак не се отказва от залога си. Тази първа среща с извънземни може да доведе до много други срещи. „Вселената, можем да заключим, е наситена с живот“, казва Шостак пред The Daily Beast. „Все пак първият контакт се надяваме да ни подтикне към по-голямо смирение като вид и цивилизация“, казва Шостак. „Бихме узнали нещо важно и то може да промени нашите гледни точки за това колко важни сме ние и Земята.“

Накратко казано, не много важни.

„Земята не е центърът на Вселената“, казва Доминик. „Слънцето не е центърът на Вселената.“ Има живот на нашата собствена, незначителна, синя и зелена планета. Защо да няма живот някъде другаде? Защо – попита Доминик, трябва ли да сме единствени?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви