За 18 дни в Китай беше преместена 5-етажна сграда, но без да бъде разрушавана

Уникалната операция бе направена в китайския град Шанхай с помощта на ходеща машина, разработена от местната компания Evolution Shift.

Сградата е училище, построено през 1935 година и е паметник на културата

Поради тази причина властите полагат усилия да зданието да бъде запазено. Но се оказало, че традиционните методи за преместване чрез релси или платформи в този случай не могат да бъдат употребени.

Задачата се оказала с повишена трудност по две причини

Първо, заради сложната траектория, защото сградата с тегло 7600 тона трябвало да се премести на 62 метра в северо-западно направление, но и едновременно с това да бъде завъртяна на 21 градуса. И второ – допълнителният проблем произтичал от Т-образната форма на постройката. Така инженерите от Evolution Shift предложили свое решение.

Началото на операцията е поставено с оформянето на „окопи“ и вмъкването в тях на 198 роботизирани „крака“ под основата. Придвижването става с механизъм, който наподобява ходенето – докато едни „крака“ са повдигнати, други са стъпили. Всяко движение е детайлно изчислено, за да се гарантира стабилността на масивната конструкция, чието състояние се наблюдава от сензори, прикрепени на всеки „крак“.

Причината училището да бъде преместено е, че на терена, на който се е намирало, се планува да бъде построен обширен търговски и офис комплекс с модерни сгради, включително небостъргач с височина 250 м.

stroiteli-bg.com

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви