Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в четвъртък 10.12.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,29ч. и ще залезе в 16,37ч. Температурата ще бъде между 10  и 15 градуса. Ще бъде предимно облачно със слаб дъжд. Вятърът ще е умерен от югоизток със скорост 6,7 м/сек.

Късметче за деня

Късметче
Внимавайте с приятелите си

Събитията на този ден

1520 г. – Религиозният реформатор Мартин Лутер публично изгаря папската була.

1768 г. – В Англия е основано Британско кралско научно дружество (Royal Society).

1799 г. – Франция става първата страна в света, която въвежда метричната система, основана на метъра и килограма.

1817 г. – Мисисипи става 20-ият американски щат.

1845 г. – Британският инженер Робърт Уилям Томсън патентова пневматичната гума.

1848 г. – Първите президентски избори във Франция са спечелени от племенника на Наполеон Бонапарт – Луи Наполеон Бонапарт.

1868 г. – В Лондон заработва първият в света уличен светофар.

1869 г. – В щата Уайоминг жените получават право да гласуват.

1877 г. – Руско-турска война (1877–1878): Битка при Плевен: Руските войски превземат Плевен след 3-месечна обсада.

1878 г. – Основана е Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

1880 г. – Съставено е четвъртото правителство на България, начело с Петко Каравелов.

1898 г. – В резултат на договор между САЩ и Испания, Куба става независима държава.

1900 г. – Съставено е двадесетото правителство на България, начело с Тодор Иванчов.

1901 г. – Раздадени са първите Нобелови награди: за физика – на Вилхелм Рьонтген; за химия – на Якоб Вант-Гоф; за физиология или медицина – на Емил Беринг; за литература – на Рене Сюли Прюдом; за мир – на Фредерик Паси и Жан Анри Дюнан.

1906 г. – Американският президент Теодор Рузвелт спечелва Нобелова награда за мир и става първият американец спечелил Нобелова награда.

1947 г. – Шестото велико народно събрание избира Георги Димитров за министър-председател и му възлага да състави правителство на Отечествения фронт.

1948 г. – Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човека.

1964 г. – Френският писател Жан-Пол Сартър отказва да приеме присъдената му Нобелова награда за литература като израз на пацифистките си убеждения и против откритието на Алфред Нобел.

1975 г. – Активистът Андрей Сахаров е награден с Нобелова награда за мир, приета от неговата жена.

1977 г. – В чест на 100-годишнината от освобождението на Плевен от османска власт в града е открита панорамата Плевенска епопея.

1999 г. – По време на срещата на ръководителите на държавите от ЕС в Хелзинки е взето решение за преговори с България за присъединяване.

2009 г. – Състои се премиерата на филма „Аватар“.

Рожден ден

1830 г. – Емили Дикинсън, американска поетеса († 1886 г.)

1874 г. – Никола Парапанов, български военен деец (+ 1937)

1914 г. – Дороти Ламур, американска актриса († 1996 г.)

1920 г. – Станко Тодоров, министър-председател на България († 1996 г.)

1926 г. – Катя Зехирева, българска актриса († 2009 г.)

1945 г. – Петър Гюзелев, български рок музикант, китарист в „Щурците“ († 2013 г.)

1948 г. – Иван Младенов, български режисьор

1955 г. – Ивайло Христов, български актьор

1955 г. – Максим Бехар, български журналист

1962 г. – Гриша Ганчев, български бизнесмен

1965 г. – Славчо Бинев, български бизнесмен

1972 г. – Брайън Молко, американски вокалист (Placebo)

1974 г. – Стефан А. Щерев, български артист

1976 г. – Методи Вълчев, български актьор

1980 г. – Масари, ливано-канадски изпълнител

Празници

На 10. декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема общата декларация за човешките права – от тогова насам този ден се чества по света като ден на човешките права.

Право на живот, свобода и сигурност, равенство пред закона, абсолютна забрана на дискриминацията, робството и мъченията – тези и други универсални принципи са записани в безбройни харти и конституции, като се започне от американския проектозакон за правата от 1776 година, Общата декларация за човешките права на ООН от 1948 и се стигне до европейската харта на основните човешки права.

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола

– онази интелигентна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана на световните игрища от Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси.

Футболът е най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Създадени са 1.5 млн. отбора и 300 хил. клуба, а професионалните играчи са 120 милиона.

Хороскоп

Овен

Това е един изключително подходящ ден за занимания със спорт и физическа работа. Освен това ще бъде успешен и за съвместен бизнес, финанси и придобиване на съвместно имущество.

Проявата на лична инициатива и чувство за лидерство в професионалната и научна сфера ще Ви донесат успех. Възможно е участие в секретни разработки , свързани с военни проекти.

Телец

Телците, както обикновено, са верни на закона и спазват традициите, но днес са склонни да нарушават правилата и да постъпват така, както им подсказва интуицията.

Обкръжаващите ще недоумяват, когато постигате успех, и ще са уверени, че всичко е станало в резултат на случайност, на стечение на обстоятелствата и съвсем не може да имате някаква заслуга за това, а камо ли, че е плод на Вашите усилия.

През този ден е най-добре да не обсъждате сериозни въпроси, а да се отдадете на неформално общуване с приятели.

Ще блеснете с остроумие и ще повдигате настроението на обкръжаващите. Лесно ще завоювате симпатиите и даже може да породите у някого истинска любов.

Близнаци

Замисляте да отидете някъде? С компания? Какво пък, сега е най-подходящото време да започнете да си правите планове! Настроени сте да се съсредоточите върху отношенията със своя партньор и да действате неспирно, за да можете и двамата да се чувствате чудесно.

Ако и двамата може да си вземете отпуск,вероятно би трябвало да се възползвате от това. Ако нямате тази възможност, възприемайте всичко като отсрочен отпуск и като нещо прекрасно, което ви очаква…

Рак

През този ден Ви очаква радостна среща с Ваш отдавнашен поклонник, когото не сте виждали от преди хиляди години. Възможно е, ако трябва да се разчита на Вашата воля, да не бихте го видели още толкова години, но съдбата въобще не се съобразява с Вас.

Затова, макар и да Ви е съвсем неприятно да видите това лице, съберете търпение и се усмихнете. В края на крайщата всичко това не е за дълго.

Лъв

Постарайте се днес да не стоите над главата на своя любим човек. От това той няма да започне да действа по-добре, само ще се появи и раздразнение и то ще бъде на първо място срещу Вас. Ако толкова е важно за Вас да дочакате свършването на неговата буйна дейност, изчакайте на максимално възможното разстояние.

Дева

Днес ще се наложи да носите отговорност не само за Вашия любим човек, но и за още някой, който по непредпазливост, неочаквано или преднамерено се е влюбил във Вас. Няма да е лека задача да го убедите, че любовта му съвсем не Ви е нужна! Само че ще се наложи…

Везни

Днес ще е много добре да пийнете в компанията на своя любим човек някаква екзотична напитка. Или макар поне някакъв алкохол. Но не се увличайте и не слизайте до баналната водка! Нещо с хубаво мезе и приятна беседа… И в подходяща обстановка, разбира се…

Скорпион

През този ден ще сте способни на най-истински подвиг, което и даже не сте очаквали от себе си. Впрочем, Вашия любим човек съвсем няма да се учуди от такова поведение: той е знаел, какъв потенциал е заложен у Вас и никога не се е съмнявал. Следващия път обезателно му повярвайте!

Стрелец

Предстои Ви нещо да загубите днес. Звездите много се надяват, че това ще бъде някоя малка монетка или нещо съвсем незначително или ненужно. Защото теорететически може да загубите всичко, дори и любовта, или своя любим човек. Бъдете внимателни!

Козирог

Много благоприятен ден за общуване. Днес с обкръжаващите може да говорите буквално за всичко, което Ви мине през главата – ще Ви разберат правилно. Личният Ви живот се променя към по-добро.

Ако сте самотни, ще имате възможност за интересни запознанства. Денят е много подходящ за посещение на светски мероприятия.

Ако си останете у дома, няма да скучаете. Весела комедия, мажорна музика или книга с щастлив финал ще помогнат за създаване на добро настроение. Звездите са на Ваша страна.

Водолей

Позволете да повлияят на собственото Ви мнение – възможно е, това да се окаже полезно. Упорството, все едно, няма да бъде продуктивно – а и защо да се измъчвате сами и да дразните другите?

Отложете решаването на всякакви въпроси, където се изисква категоричен отговор „да” или „не”. Каквото и да отговорите днес, утре навярно ще Ви се прииска да го смените.

Риби

Има вероятност днес да започнете да ревнувате своя любим човек, и то не от представител на противоположния пол, а от нещо абстрактно и неодушевено.: телевизор, футбол, шопинг или от някаква дейност. Изживяването няма да бъде от най- приятните…

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Емили Дикинсън
Една невероятна поетеса

Дори мечтата стига

Автор: Емили Дикинсън

Приживе – и то без знанието на поетесата, са отпечатани само седем нейни стихотворения. През целия си живот Емили Дикинсън нито търси, нито мечтае за слава и дори не допуска, че някой се интересува от създаваните от нея поетични миниатюри откровения. Когато умира, намират ръкописи на над седемстотин нейни творби, а четири години по-късно (1890) Америка и останалият свят с учудване откриват, че се е появил нов, значителен поет.

Виц на деня

Оплакват се македонците, пардон, северномакедонците, на Господ:
– Що така направи, Боже… всички народи произлизат от маймуните, само ние – от българите!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви