Случаите намаляват
Свършва ли пандемията

Коронавирусът не стихва, съдейки по данните на ЕИП. Тревожно висок е и броят на случаите в Бургаско – 471, с което общият брой е 8 886. А с днешните данни Бургас е втори след София /столица/, където има 711 нови случая

В страната са направени 9 715 ПСР теста, като положителни са 3 980, което отново е над 40% и по-конкретно 40.97%.

Потвърдени са 168 165 случая, а от тях активни са 93 981.

Висок е ръстът на хоспитализираните и починалите. В болници са 6 839 души, от които в интензивни отделения а 514. Починали са 146-ма или общо досега 5 156.

Висок е и броят на излекуваните – 3 412 или досега 69 028 души.

Разпределение но области, с над 50 пациенти:

Благоевград – 114, Бургас – 471, Варна – 391, Враца – 110, Габрово – 55, Добреч – 76, Ловеч – 62, Монтана – 53, Пазарджик – 111, Перник – 79, Плевен – 119, Пловдив – 394, Русе – 172, Сливен – 146, София – 151, София /столица/ – 711, Стара Загора – 240, Хасково – 135, Шумен – 59 и Ямбол – 95.

 

10 дни допълнителен платен отпуск за всички работещи в образователната система, преболедували COVID-19

Учителите ще получават по 15 лева за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на занимания с ученици, които учат несинхронно от разстояние в електронна среда. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от социалните партньори и Министерството на образованието и науката. Досега такова възнаграждение бе предвидено само за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, отсъствали повече от 10 учебни дни от училище поради заболяване, както и за консултиране на ученици в самостоятелна форма на обучение по здравословни причини.

На всички работещи в образователни институции, които са преболедували инфекция с COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск допълнително над договорения с работодателя. Средствата за учителите, които заместват свои колеги в отпуск, се осигуряват от Националната програма „Без свободен час“.

Работодателите ще изплащат допълнителни 30 лева месечно за компенсиране на разходите за консумативи, направени за обучение от разстояние

Увеличението на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието за 2021 г. в размер на 417,8 млн. лева ще доведе до подобряване на социалния статус на заетите в системата, чрез увеличение на индивидуалните работни заплати на педагогическия и непедагогическия персонал, както и за осигурителни вноски за сметка на работодателя. 57,8 млн. лева ще са за увеличението на заплатите на непедагогическия персонал с не по-малко от 10 %, в т.ч. и за достигане на минималната работна заплата за страната.

20 нови оборудвани линейки получиха центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище

Здравният министър връчи ключовете на 20 нови оборудвани линейки, които тръгват за центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който ще бъдат доставени 400 линейки. До момента са предадени 260, центровете за спешна помощ предстои да получат още 140, от които 42 са високопроходими. Поръчката за тях тече в момента, поясни министър Ангелов

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815 лева и се реализира на територията на цялата страна, като, освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ), 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, оборудване и обзавеждане.

Проф. Ангелов коментира и въпроса дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете

В момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока, обясни министърът и допълни, че няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви