От Асоциацията на българската авиационна индустрия, в която освен авиокомпании членуват дружества за техническо и наземно обслужване, са изпратили писмо до правителството, в което настояват в кратък срок да им бъде осигурена финансова помощ.

„Много страни по света затвориха границите си и ограничиха пътуванията като отговор на избухването на вируса. Това доведе до драстичен удар върху авиационната индустрия в глобален мащаб и до отмяната на всички или голяма част от полетите на авиокомпаниите с цел постигането на контрол върху разпространението на КОВИД-19. Сериозни загуби понесе също и българската авиационна индустрия“, се казва в писмото.

В резултат на пандемията авиопревозвачите и свързани с тях бизнеси търпят до 60% спад на оборотите спрямо 2019 г., твърдят от асоциацията

От организацията припомнят, че именно авиацията носи сериозни ползи за бюджета и заетостта в страната. Оттам допълват, че поддържат и съществуването на редица други индустрии като хотелиери, туроператори, автобусни компании. Според бранша осигуряването на безопасен въздушен транспорт обаче е свързано с огромни инвестиции, но също и с необходимостта да се поддържат много на брой лицензи за дружествата и служители, които преминават през регулярни обучения.