Багер продължава да копае на Централния плаж в Созопол, въпреки протестите. Техниката работи на плажа късно вечер, съобщи bTV след подадени сигнали от зрители. От общината са коментирали, че концесионерът не е внасял исканията.

Припомняме, че през ноември се проведе протест в Созопол срещу разораването на плажната ивица за изграждане на дига. Жителите на морския град се събраха на Централния плаж на мълчалив протест.

Заради пандемията недоволните се бяха наредили през метър и половина по плажната ивица. По този начин те искат да покажат на концесионера, че няма да позволят плажът да бъде разораван. Дейността тогава бе спряна.

Концесионерът твърди, че укрепителните дейности не включват изкопни работи и не се изгребва пясък. Целта била само да се опази ивицата от бурното море през зимата. Той увери, че действията са съгласувани с Министерството на туризма, РИОСВ и „Басейнова дирекция“.

Според гражданите обаче не е необходимо това да се прави, тъй като плажът е в архитектурен резерват. След като миналата година те се противопоставиха на тази практика по някои плажове, съоръжението беше премахнато.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения – изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето.

Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви