Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро в събота 05.11.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,24ч. и ще залезе в 16,37ч. Температурата ще бъде между 10 и 13 градуса. Ще бъде облачно. Вятърът ще е умерен от изток със скорост 6,8,0 м/сек.

Късметче за деня

Късметче
Да мислиш и да действаш

Събитията на този ден

  • През 1492 г. Христофор Колумб става първия европеец, който стъпва на остров Еспаньола (днес Хаити и Доминиканска република).
  • През 1848 г. започва т. нар. калифорнийска златна треска. В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато.
  • През 1933 г. в САЩ официално е отменен сухият режим.
  • През 1949 г. Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел.
  • През 1975 г. в София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град.
  • През 1977 г. България е възстановена общината като териториална единица.
  • През 2005 г. във Великобритания са узаконени еднополовите бракове.

Рожден ден

1443 г. – Юлий II, римски папа († 1513 г.)

1782 г. – Мартин Ван Бурен, 8-и президент на САЩ († 1862 г.)

1856 г. – Димитър Мишев, български политик († 1932 г.)

1901 г. – Уолт Дисни, американски продуцент на анимационни филми († 1966 г.)

1932 г. – Литъл Ричард, американски рокмузикант, певец и пианист († 2020 г.)

1946 г. – Хосе Карерас, испански оперен певец – тенор

1948 г. – Кунка Желязкова, българска народна певица

1962 г. – Нихат Кабил, български политик

1963 г. – Екстра Нина, българска попфолк певица

1966 г. – Патрисия Каас, френска певица

1967 г. – Константин Асен Сакскобургготски, български княз, син на Симеон II

1968 г. – Димитър Гюджеменов, български футболист

Георги Райков, български оператор

1973 г. – Софи Маринова, българска певица

1976 г. – Вероника, българска попфолк певица

1982 г. – Борис Георгиев, български боксьор

1983 г. – Нели Петкова, българска певица

1985 г. – Франки Мюниц, американски актьор

1989 г. – Куон Юри, корейска певица

Празници

Православната църква чества Света Сава (Савинден) – в българските народни вярвания, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Познат е също израза: „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“. В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и
Сава.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен. В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“

И вярват, че след като бездетната раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

Имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо и Сафка.

Международен ден на доброволеца.

 Хороскоп

Овен

Овните за този ден трябва да си плануват тиха класическа вечер в семейството. Може да поиграят с децата, вкусно да си похапнат на вечеря , както и да погледат преди сън интересен филм.

Страсти не се предвиждат, но за сметка на това ще получите не малка доза душевна топлота.

Телец

Любимият Ви човек днес сериозно ще се нуждае от Вашата компания. Всяка секунда, когато няма да сте до него, ще тъгува страшно много, и затова се постарайте , да не се отдалечавате кой-знае колко.

Не травмирайте нежната душа на своята втора половинка!

Близнаци

През този ден Вашата половинка ще има за Вас важна новина. Тя ще засяга непосредствено Вашите отношения. При това тя ще бъде приятна, макар че звездите Ви съветват за всеки случай да се подготвите за неприятна.

Тогава от хубавото ще можете да изпитате много повече удоволствия.

Рак

Очаква Ви доста неприятно пътуване. Още от самото начало няма да очаквате нищо хубаво, но на практика нещата ще се подредят още по-зле, отколколкото сте могли да допуснете. Не е желателно да тръгвате сами !

Най-добре е да вземете със себе си човек, на когото да може да разчитате в трудни моменти. Разходите , свързани с пътешествието ще се окажат доста високи. Възможно е да се загубят важни документи.

Ако си останете през деня у дома, от начало малко ще поскучаете, но после ще си намерите не изключително увлекателно, но полезно занимание. По такъв начин даже ще успеете да урегулирате малките разногласия между близките хора.

Лъв

Днес можете да бъдете нападнатаи от краен егоизъм. Ще забравите, че съществува още нечие мнение, и че Вашата половинка също има право на щастие….

Днес за Вас над всичко ще застане Вашето лично благополучие. Понякога това е полезно, но стига да не е прекалено често.

Дева

Днес на Вашия любим човек ще бъде трудно да се концентрира върху този или онзи процес, тъй като непрекъснато ще го отвличат радостни, или напротив – безрадостни мисли за Вас.

Постарайте се да направите всичко възможно, за да се изпарите от неговите желания макар и за един ден.

Везни

Днес е добре да позволите на своя любим човек да Ви помогне в нещо, дори и помощта му въобще да бе Ви е нужна. За него е много важно да почувства, че наистина Ви е нужен като човек и много цените присъствието мъ , редом с Вас.

В противен случай ще се наложи да го лекувате от лошо настроение.

Скорпион

Проявете максимум топлота и съпричастност към своята половинка. Даже и не можете да си представите колко са и нужни Вашата подкрепа и разбиране на нейните проблеми.

Тя съвсем няма да Ви каже, че при нея нещо не е наред, а Вие и не питайте… Просто бъдете през този ден малко по-ласкави от обикновено…

Стрелец

Не може да се похвалите с висок жизнен тонус, но настроението Ви ще бъде хубаво, и дори в сложните ситуации ще успеете да запазите своя оптимизъм. Бъдете готови да си спомните за нерешените проблеми, а и да се заемете с оправянето на своите и чужди грешки.

Обичайните дейности и домашните грижи ще Ви отнемат прекалено много време. Много силно ще бъде влиянието на позитивните тенденции в сферата на романтичните отношения. Ще се появят благоприятни обстоятелства за нови запознанства и увлечения.

Това ще бъде особено валидно, ако планирате пътуване или посещение на увеселително заведение. Денят също е подходящ за решаване на финансови проблеми.

Козирог

Ако днес се окажете в особено неприятна ситуация, можете да разберете какво трябва да направите, и то – без особени усилия. Задачата Ви ще е, да сортирате всички „за” и „против”, и тогава решението ще стане очевидно.

Звучи много по-просто, отколкото е всъщност. Възможно е да се наложи, да предприемете няколко опита, преди да успеете. Ако това ще Ви помогне, направете си списък.

Понякога писменото изразяване на мислите опростява задачата. Въобще, ако сте близо до любимите хора, ще се насладите на приятен и отпускащ ден.

Водолей

Днес, заедно със своя любим човек за пореден път ще откриете удивително сходство на интереси, еднакви епизоди във вашите биографии и потресаващи съвпадения в начина на мислене.

Възможно е даже да говорите в хор! Но ако е така, значи наистина можете да се наречете половинки един на друг.

Риби

През този ден за Вашия любим човек ще бъде сложно съвместното ви общуване, тъй като и самите Вие няма да можете изцяло да разбирате логиката на собствените си думи, а за външен човек това ще бъде съвсем непосилна работа.

Опитайте се да бъдете по-достъпни и разбираеми , и по този начин може пък да постигнете и по-добри резултатаи…

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Пипи Дългото Чорапче
Коледно приключение, което не е включено в голямата книга

Пипи организира похищение на коледна елха

Автор: Астрид Линдгрен

Кой не познава Пипи Дългото чорапче! Много поколения деца веднага са възприемали нейния независим дух.
Тази чудна книжка е специален коледен подърък от Астрид Линдгрен за всички деца по света, които обичат червенокосата Пипи.
Историята за похищаването на Коледна елха не е включена в голямата книга „Пипи Дългото чорапче“.

Виц на деня

Бил Гейтс:
– Ако автомобилната индустрия се развиваше както софтуерната, сега щяхме да караме коли за по 25 $, които изминават по 1000 километра с един литър гориво.
Автомобилен магнат:
– Да, и ако колите бяха като софтуера, щяха да се развалят по два пъти на ден без причина, а когато все пак потърсиш помощ от монтьор, той всеки път ще ти слага нов двигател.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви