Във Великобритания в деня, в който пристигнаха първите пратки с ваксина от Pfizer и BioNTech през тунела под Ламанша, бе отбелязан и печален рекорд от 60 000 жертви от началото на пандемията.

С регистрираните за последното денонощие 414 починали с коронавирус общият брой на починалите достигна 60 113 души. Само Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико имат повече жертви на вируса по данни на университета „Джон Хопкинс“. Великобритания обаче има по-голям брой починали на 100 000 души от споменатите държави и е на челно място в Европа, предаде БНР.

Изнесените данни съвпаднаха по време с новината, че първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech са пристигнали на Острова и са складирани на неназовано безопасно място, откъдето ще бъдат разпределени по болници в цялата страна.

Лондон поръча 40 милиона дози от тази ваксина, достатъчни за ваксинирането на 20 милиона души.

Възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващият ги персонал са начело в списъка с приоритети. Следват хората над 80 години и медицинският персонал на първа линия в борбата с вируса.

Първите ваксинации обаче ще бъдат направени в болници, защото на този етап само те имат възможност да складират ваксината при минус 70 градуса.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви