„Олинеза премиум“ ООД ще обжалва пред Административен съд – София област глобата от 1.48 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от компанията.

„Вярваме в безпристрастността на българската съдебна система и категорично се противопоставяме на корупцията, която е бич за българския бизнес“, заяви Христо Кръстев, управител на дружеството. КЗК, Административен съд – София област и 3-членния състав на Върховния административен съд (ВАС) първоначално отмениха налагането на санкция.

„Олинеза премиум“ никога не е заблуждавала потребителите и те се доверят на нашата марка и продукти повече от 27 години. Компанията залага на доброто си име, управление и контрол на качеството. За нас е важно изграждането на една дълготрайна и базирана върху доверието към марката връзка с потребителите.

Спазваме всички законови изисквания и не се включваме в нерегламентирани битки и нелоялни практики за завземане на пазарен дял“, коментира Кръстев.

Подадената жалба срещу компанията през 2017 г. за надписа „Домашна майонеза“ не заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството, категорични са от „Олинеза“ и обясняват, че наименованието се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

Първоначално КЗК отсъжда, че нарушение няма. Тя веднъж вече направи проучване и извод, че използването на думата „домашна“ не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди. Решението беше потвърдено от 3-членния състав на ВАС.

Петчленният състав на съда обаче не споделя становището на КЗК и на тричленния състав и го върна обратно на комисията. КЗК този път промени изцяло решението си и наложи огромна санкция в най-тежките времена за бизнеса, в условията на световна пандемия от COVID-19, която доведе до икономическа криза.

Миналата година беше взето решение, че жалбата срещу нас е неоснователна, след което ответната страна обжалва и сега след 5 членна комисия в КЗК беше решено, че жалбата има смисъл.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви