Изграждането на язовирни стени, създаването на пречиствателни станции, монтирането на довеждащи тръби на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ няма да решат проблемите с решаването на водната криза в Бургас. Около това мнение се обединиха председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и новият областен координатор на организацията Живко Табаков.

Двамата поискаха и прозрачност в изразходването на 70-те млн. лева, с които ще се финансира проекта.

С г-жа Манолова си поставихме за цел да посетим язовирите „Порой“ и „Ахелой“, защото никой от представителите на властта не отиде до там и реално да представи какво е тяхното състояние. Това ще са най-скъпите милиони кубици вода от този ремонт. Дори и този проект да се реализира, то това не значи, че проблемите с водата на Бургас ще са решени. С резервите си яз. „Камчия“ ще може да захранва Бургас до края на юли месец следващата година. С „Порой“ и „Ахелой“ водата ще стигне за още 2-3 месеца, което значи, че Бургас и областта може да са във водна криза още в края на следващата година„, каза Табаков.

От своя страна Манолова посочи, че проблеми с водата има не само в Бургас, но и в останалите морски общини, които трябвало да бъдат водоснабдявани за летния сезон и милионите туристи.

Проблемът с водната криза в страната е огромен и касае много градове в страната. Положението е такова заради пълното безхаберие на властта, захранването на ТЕЦ-овете на определени хора, изсичането на горите, изгребването на речните корита и отклоняването на публичния ресурс, който трябваше да бъде насочен към предотвратяване на водните кризи. Пилеят се ресурси и големи градове в страната са заплашени от безводие. 70 млн. ще струва сложната схема с „Порой“ и „Ахелой“, а подобна вече гледахме в Перник. Ще се похарчат едни пари и съвсем умишлено бе въведено едно извънредно положение, за да се избегнат обществените поръчки и посочените от властта фирми да усвоят парите„, каза Манолова.

Тя поиска кметът на Бургас, ако не искал да става съучастник в схемите на правителството, да осигури публичност и прозрачност за похарчването на парите, като създаде обществен съвет, който да наблюдавал как се определят фирмите, как се подготвяла документацията и как се изписвали средствата. Така гражданите на Бургас щели разберат как ще се изхарчат 70 млн. лева. публични пари.

Манолова и Табаков са били и на посещение в село Черни връх, където хората са изразили притеснение, че нищо не се прави за ремонта на пътя до община Камено.

Този път е важен, както за Община Средец, така и за разтоварването на АМ „Тракия“ от трафика на товарните автомобили. Смятах, че съм видяла най-лошите пътища в България, но този е шампион. Това не е просто някакъв селски път, а изключително важен. Властта показва поредното си безхаберие„, сподели Манолова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви