Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 показва доставката на ваксините, а страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет, посветен на приетия план за ваксиниране срещу коронавируса.

Район 1 включва областите: Видин, Монтана и Враца.

Район 2 включва областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3 включва: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Район 4: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5 включва: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6 включва областите: Сливен, Ямбол и Бургас

В събота ще бъде инсталиран хладилник в РЗИ-Бургас, в който ще може да се съхранява ваксини за COVID-19.

Ваксинацията ще става и на пет фази:

Първа фаза

В нея попадат медицинският персонал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ; медицински специалисти по здравни грижи; лекари по дентална медицина; фармацевти и помощник фармацевти и друг помощен персонал.

Тези лица са поставени под висок риск от заразяване и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксинирането ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 243 600 души.

Втора фаза

В нея попадат потребители и персонал на социални институции; педагогическите специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 112 080 души.

Трета фаза

В нея попадат служителите, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази група ще бъдат по предварително изготвени списъци, съобразено с желанието на хората.

Четвърта фаза

В нея попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания.

Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация в тази група, са 1 800 000 души.

Пета фаза

В нея попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

„ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти.

Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона.

„Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви