Niva възкръсва от пепелте
Niva възкръсва от пепелта

В интернет се появи снимкa на обновения всъдеход Lada Niva. Бързаме да уточним, че става въпрос за наследника на Chevrolet Niva, а не за модела Lada 4×4, който е познат у нас с „аграрното“ название.

За автентичността на изображението потвърдиха и от АвтоВАЗ. Анонимен източник от автомобилния производител е добавил също, че това е версията за офроуд на модела. Тя се характеризира с по-солидни защитни елементи на купето в черен цвят и шнорхел. Явно ще има и „по-цивилна“ версия с по-малко агресивен вид.

Видно е, че новият модел запазва в общи линии контура на Chevrolet Niva. Най-изразителна е изцяло променената предница, която силно напомня за „муцуната“ на актуалната Toyota RAV4, с трапецовидната челна решетка и издължените фарове. Макар да липсват снимки на задната част на всъдехода, запознати твърдят, че и там се очаква промяна в оптиката и дизайна на бронята.

По неофициална информация, предсериен прототип на новата Lada Niva е асемблиран в Толиати този ноември. Очаква се салонът на машината също да претърпи сериозни промени. Но все още не се знае, дали ще има и по-сериозни технически промени, спрямо досегашния модел.

Ще ви припомним, че Chevrolet Niva се произвеждаше от джоинт-венчър между АвтоВАЗ и General Motors от 2003 година. За целта, руснаците продадоха името, с което дотогава се предлагаше собствения им модел Lada 4×4. Именно от последния бе и базата на общия проект, включително трансмисията и двигателя.

Миналата година, съвместното предприятие бе закрито, като АвтоВАЗ си изкупи правата върху модела и поточната линия.

Руснаците решиха да оставят в паралелно производство и Niva, и 4х4,

като занапред двата модела ще започнат да предлагат все по-големи разлики откъм платформи, двигатели, задвижване и т.н.

И, ако перифразираме великия Хемингуей: новините за смъртта на руската Niva пак ще се окажат силно преувеличени. И, подобно на митичния феникс, руският вседеход продължава.

Какво пък, нима е лошо?!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви