Държавният секретар на САЩ Майк Помпео остро разкритикувал Турция на министерска среща на НАТО, разкриха участници на разговорите пред АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това може да накара някои съюзници да наложат санкции на Анкара.

Американски говорител нито потвърждава, нито отрича подробностите от участието на Помпео на видеоконференция на външните министри, но няколко източници описаха разговорите като разгорещени.

Турция е критикувана за позицията си в морския спор с Гърция и подкрепата си за Азербайджан в спора с Армения за Нагорни Карабах.

Европейски бойни кораби също се опитват да налагат оръжейното ембарго за Либия, където Турция подкрепя правителството в Триполи.

Някои страни членки на НАТО и ЕС са предпазливи в отправяните критики към правителството на турския президент Реджеп Ердоган заради опасения от ескалиране на кризите.

Но Помпео, който участва на една от последните си срещи на НАТО, тъй като администрацията на президента Доналд Тръмп ще напусне управлението през следващия месец, влезе в сблъсък с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Източниците съобщиха пред АФП, че Помпео е обвинил Турция, че е в ръцете на Москва с купуването на зенитно-ракетен комплекс С-400, въпреки че съюзниците са категорично против.

Той призовал Анкара да се държи повече като съюзник, обвинявайки Турция, че възпрепятства усилията за единодушно приемане на важни реформи.

„Намесата му бе доста кратка, но много ясна“, каза висш представител, който описа дипломатическите дискусии при закрити врата.

Друг източник отбеляза, че словесната престрелка е била „ударна“. В официалното съобщение на Държавния департамент за срещата не се споменава Турция, но през последните седмици Помпео остро критикува Анкара.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви