Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в сряда 02.12.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,17ч. и ще залезе в 16,38ч. Температурата ще бъде между -1 и 6 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е лек полъх от запад със скорост 2,2 м/сек.

Късметче за деня

Светът на любящите хора
Вие решавате какъв ще бъде вашият свят

Събитията на този ден

1375 г. – Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

1804 г. – Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция.

1852 г. – Установена е Втората империя във Франция, начело с Наполеон III, след премахването на Втората република.

1857 г. – Руският император Александър II слага началото на т.нар. Селска реформа в Русия – премахване на крепостното право.

1857 г. – Основан е чешкият футболен клуб СК Славия в Прага.

1915 г. – Алберт Айнщайн публикува знаменитата си Теория на относителността.

1971 г. – Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства.

1982 г. – В университета на Юта 61-годишният зъболекар Барни Кларк става първият човек, на когото е присадено изкуствено сърце (той живее 112 дни с него).

1989 г. – Започва срещата край Малта, белязала края на Студената война.

1995 г. – Изстрелян е космическият апарат СОХО (съкратено от английски „Слънчева хелиосферна обсерватория“) по съвместна мисия на ЕКА и НАСА.

1996 г. – Пуснат е в експлоатация първият реактор на АЕЦ „Черна вода“.

 Рожден ден

1923 г. – Мария Калас, американска и гръцка оперна певица († 1977 г.)

1946 г. – Джани Версаче, италиански моден дизайнер († 1997 г.)

1954 г. – Славка Калчева, българска народна певица

1954 г. – Евгений Михайлов, български режисьор

1958 г. – Огнян Минчев, български политолог

1960 г. – Милена Живкова, българска актриса

1962 г. – Кардам Сакскобургготски, български княз

1963 г. – Валери Иванов, български поет

1968 г. – Люси Лиу, американска актриса от китайски произход

1971 г. – Франческо Толдо, италиански футболист

1973 г. – Моника Селеш, американска тенисистка от югославски унгарски произход

1978 г. – Красимир Захов, български плувец

1978 г. – Нели Фуртадо, канадска певица с португалски произход

1981 г. – Бритни Спиърс, американска певица

1984 г. – Петер Мате, унгарски футболист

1987 г. – Мариана Торес, мексиканска актриса

Празници

На 2 декември, ООН отбелязва Международния ден, който да напомни за премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.

Робството е социално-икономическа система, при която хора  са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.

Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си.

Въпреки че робството е осъдено от древни времена, много време минава преди то да бъде премахнато, като днес е официално забранено във всички държави по света след влизане в сила на Международния пакт за граждански и политически права.
Последната държава, която отхвърля робството е Мавритания през 1981 г.

Според различни оценки обаче, броят на съвременните роби е между 20 и 36 милиона души, което е всъщност едно от най-ниските относителни нива в световната история.
Повечето от тези хора са главно в Южна Азия и са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени дългове или обещания.

Съвременното робство е свързано преди всичко с практиката на заробване на длъжници, нови форми на крепостно право, деца-войници, домашни прислужници под строг надзор, насилствени бракове и трафик на хора – главно на жени и деца с цел проституция.

 Хороскоп

Овен

Като допълнение към обожанието, с което Ви обкръжават сегашните Ви поклонници, ще Ви се появят и нови „въздишащи”, надяващи се на Вашето внимание.

Тъй като обожавате съревнованията, непременно им разкажете един за друг просто за да видите, какво ще излезе от цялата работа. Но ако сериозно се интересувате поне от един от тях, не позволявайте играта да бъде прекалено продължителна.

Телец

Възможни са изгодни големи покупки , особено през първата половина на деня. Отлична придобивка би било, да се снабдите с книги, различни справочни материали, носители на информация, компютри, компютърни програми , компютърен софтуер и аксесоари, автоаксесоари, принадлежности за пътуване или за преговори (включително дистанционни).

В същото време може да очаквате най-различна оперативна работа и всевъзможни услуги, подпомагащи обмена на информация и нейното получаване и анализ , както и доброто функциониране на платежни терминали, услуги, служби за консултация и поддръжка.

Близнаци

Днес ще бъдете свидетели на зрелището, как Вашия любим човек ще се чуди и опитва да се справи с ваш общ проблем. При това Вие едва ли ще искате да помогнете, а и да искате, няма гаранция, че ще можете, дори това да е наложително. За Вас най- главното е, да не се скарате със съвестта си.

Рак

Този ден е свързан с важни и изискващи внимание работи. Затова не трябва мислено да се потапяте в миналото или да се стремите към бъдещето – от Вашето внимание се нуждае сегашният ден.

Възможна е неочаквана среща с хора, които неотдавна са били Ваши конкуренти и съперници, а ще се изясни, че сега се намирате от една и съща страна на барикадата.

Отношенията в сенейството са сложни и все по-видимо става присъстващото в тях напрежение. Само че времето да изкажете своите претенции още не е настъпило: днес всеки опит да изясните нещата, само ще влоши ситуацията.

Лъв

През този ден няма да има нищо постоянно. Бъдете внимателни към тънките и неуловими изменения в ситуациите, а това ще Ви помогне по-бързо да се ориентирате в обстановката и умело да разпознавате подмолните намерения на обкръжаващите Ви хора.

Ако не притежавате умението да се настройвате според събеседника и обстоятелствата, то е по-добре да се откажете от смелите, рисковани крачки, тъй като надеждите и пресмятанията Ви може да се окажат съвършено неверни.

Не се препоръчва да се занимавате с важни платежни и банкови операции, както и да осъществявате кардинални решения в сферата на бизнеса.

Дева

Не само че обмисляте всичко, а и действията Ви са дълбокомислени. Представяте си, как би могло да се промени всичко в дълбочина, а не да дейставате повърхностно. Бихте искали още по-дълбоко разбиране от средата, която обитавате. Заемете се с това – днешният ден е много подходящ.

Везни

Ако сте забелязали, че в последно време разправиите във Вашето семейство са станали прекалено много, опитайте днес да си дадете сметка за техните причини.

И е желателно да направите това не сами, а двамата заедно! Постарайте се, разговорът да е спокоен и конструктивен, а да не прерасне в поредния спор! ? може и това да се случи…

Скорпион

Постъпките Ви ще се струват на заобикалящите необмислени и екстравагантни. Наблюдават Ви осъдително и с интерес , а съвсем не може да се каже, че това е най-приятното внимание.

Още повече е съвсем явно, че никой не се кани да Ви окаже помощ, или поне да Ви даде някакъв полезен съвет.

Отношенията с любимия човек ще станат по-хладни. Днес сте заети само и единствено със своите проблеми, а Вашата „половинка” ще се държи като страничен човек.

При това денят ще се окаже изключително благоприятен за творческа дейност и у много от представителите на Вашия зодиакален знак ще се проявят неочаквани таланти. Денят ще бъде свързан с големи успехи на новото поприще.

Стрелец

Този ден ще бъде свързан с приятни приятелски срещи, почивка и добра компания. Навсякъе ще бъдете желан гост, тъй като сте весели и носите със себе си добро настроение.

Може да изберете подаръци за близките си, но ще Ви е трудно да разберете, на кого какво ще се хареса.

Благоприятният емоционален фон не само ще Ви осигури душевен комфорт, но и ще Ви помага да намирате общ език с хората, които Ви заобикалят.

Денят е свързан с урегулиране на важни за Вас отношения, но за да постигнете това, ще се наложи да положите сериозни усилия.

Козирог

Вашата половинка сега е в доста сложен период от своя живот. Подкрепете я. Бъдете силното рамо, на което може да се опре. Надеждния фронт. Спасителната жилетка.

Изтърпете лошото и настроение, сълзите и тежките и въздишки. И не забравяйте, че любовта не е само романтични вечери на пейка под лунна светлина. Те включва и всичко друго, случващо се в живота на двама ви.

Водолей

На всички наоколо дълго сте разказвали, че се каните да промените много неща в живота си – не е учудващо, че те започват да се интересуват, защо до момента нищо не се случва.

Преди да започнат сплетните, използвайте своите възможности и си изяснете, колко пари ще са Ви нужни, за да реализирате своите планове.

Разбира се, ще се наложи нещо да рискувате, както става обикновено, но все пак се концентрирайте и започвайте да действате. Колкото повече са рисковете, толкова повече са наградите.

Семейните задължения може да Ви се сторят излишни, но ако се заемет с тях, ще откриете за себе си много нови и интересни неща.

Риби

През този ден душата Ви ще жадува за творчество и творческа реализация, а и за благодарни зрители или слушатели, които всичко да оценят.

В ролята на такъв може да влезе и Вашия любим човек, но ако плодовтете на Вашата фантазия не са му по вкуса, търпението му може и да не стигне за дълго време.

 Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Коледна песен
Вечната коледна класика

Коледна песен (твърда корица)

Автор: Чарлз Дикенс

Тази книга повече от 170 години е любимо четиво на малки и големи по цял свят. Приказната история за Ебенизър Скрудж, Малкия Тим и призраците е много повече от занимателно четиво по Коледа.

С нея големият хуманист Чарлз Дикенс още в средата на живота си отправя своето послание към идните поколения – да вярват в доброто и да го отстояват напук на всички житейски премеждия.

Вълнуваща и пленителна, с богат език и в чудесен превод на Нели Доспевска, „Коледна песен“ сгрява сърцата ни и ни зарежда със съчувствие и обич към ближния.

Виц на деня

– Тате, дай ми пушката да ходя в гората за лов на мечка!

– Няма! Аз съм ходил на лов за мечка с копие, дядо ти е ходил с копие, а ти с пушка!

– Тате, 2020 г. сме, стига с тези копия! Дай ми пушката!

Дал му бащата пушката. Отива в гората сина и изведнъж като му изскочила мечката, като се изправила на задни крака и изревала той хвърлил пушката и избягал до къщата… Баща му го пита:

– Сине, къде е пушката?!

– Ами… Като изскочи мечката я изпуснах и я загубих!

– Сега в гората хич вече не можем да отидем. Доскоро мечката имаше само две копия, а сега и една пушка…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви