Турция планира да започне ваксиниране срещу коронавируса след 11 декември, като първоначално то ще обхване здравните работници. Това каза здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от в. „Миллиет“.

Коджа уточни, че до седмица или 10 дни специализираният научен съвет за борба с коронавируса ще изработи ясна стратегия за процеса на ваксинация срещу коронавируса и за това точно на кои групи ще бъде даден приоритет.

Министърът каза, че 50 милиона дози от китайската ваксина, за които Турция е подписала споразумение, ще бъдат доставени в страната през декември, януари и февруари.

Той уточни, че Турция очаква да осигури през декември най-малко 10 милиона дози от ваксината, но най-вероятно осигурените дози ще бъдат 20 милиона. Други 20 милиона дози се очакват през януари и 10 милиона дози през февруари, посочи министърът и добави, че Анкара смята да увеличи тези бройки.

Коджа съобщи също, че Турция продължава активно преговорите за закупуване на ваксина с „Пфайзър“ и „Бионтек“. Той каза, че страната е готова да купи колкото бройки могат да й предоставят до април, тъй като според предвижданията турска ваксина срещу коронавируса ще може да влезе в широка употреба от април нататък, предаде БТА.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви