Имаме уверението, че Бургас и Южното Черноморие няма да останат без питейна вода. Като кмет искам да благодаря на Варна за проявената солидарност.

Това каза кметът на Бургас Димитър Николов, който участва в срещата с министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, както и областният управител Вълчо Чолаков, на която се обсъди решаване на надвисналата над Бургас опасност от водна криза.

Рискът за Южното Черноморие е по-голям. Доволни сме от мерките и от сроковете, които са изключително кратки. Убедени сме, че ВиК-Бургас ще се справи с това предизвикателство. Искаме по-големи правомощия за ВиК, защото цялата отговорност е насочен към тях. Искаме по-големи правомощия и за Областна управа, защото от там имат да свършат също много работа„, заяви още Николов.

Той допълни, че Община Бургас е готова да помага с какво е нужно на ВиК-Бургас – парцеларни планове, сервитути, пупове и други. Всичко ще бъде изпълнявано максимално бързо, за да не се застраши изпълнението в нужните сроковете.

Припомня, че след срещата днес стана ясно, че част от водата, която отива от яз. „Камчия” към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще се резервира вода в язовир „Порой”, както и ремонтиран този в „Ахелой”, като така ще се осигури водоснабдяване.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви