Община Бургас прави проучвания за възможността морската вода да се преработва в питейна такава. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на извънредното онлайн заседанието на общински съвет, което се проведе днес.

„Назначих комисия в общината, в която участват специалисти, които да потърсят допълнително резерви на територията на община Бургас.  На нея е възложено да наблюдавати новите технически възможности по света за преработването на морската вода в питейна такава с обратна осмоза. Подобни технологии се използват в Италия и Израел. Не искам да съм кметът, в чийто мандат Бургас да изпадне във водна криза“, каза Николов.

За възможностите на идеята се изказа и директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев.

„Вярно е, че има технологии и примери да се пречиства морска вода в питейна, но това ще вдигне цената на водата неимоверно. Законът за водите е категоричен, че трябва да имаме социално поносима цена за населението“, каза той.

Инж. Тенев допълни, че язовирите „Ахелой“ и „Порой“ са били най-бързите възможни решения за преодоляване на водната криза в Бургас. Нямало как да се вземе вода от язовир „Раков дол“, защото във водата там са открити по-високи от нужното елементи на тежки метали.

„До 20 февруари ще бъдат изградени водопроводите и ремонтирани кулите и язовирните стени в „Ахелой“ и „Порой“. Навлизаме и в режим, в който яз. „Камчия“ ще редуцира водата на Варна, за да има достатъчни количества за Бургас. Вярвам, че в този срок да няма да се случат непредвидени рискове. Като кмет декларирах, че общинската администрация ще направи всички възможно да бъде в подкрепа на ВиК-Бургас“, каза още кметът Николов.

Инж. Тенев коментира и темата дали е ще има повишаване на цената на водата след предвидените инвестиции.

„Няма как да подменяме мрежата, да вкарваме нови системи и това да не се отрази на цената. За тази години цената няма да се пипа, но за следващата ще се начислява амортизации“, заяви той.

Общинските съветници днес приеха да бъде отправени запитвания до МРРБ и МОСВ за сроковете и начините преодоляване на водната криза в Бургас. Част от съветниците пък изразиха недоволството си, че в заседанието не взе участие представител на МОСВ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви