Австрия няма да използва руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“. Това заяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от „Ди Цайт“. Той каза, че Австрия вече има договорни задължения с доставчици от Европа.

„Водим се от европейската програма за обществени поръчки. Имаме споразумения за обществени поръчки с шест компании „, каза Курц.

Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина за COVID-19. Лекарството е разработено от НИЦЕМ „Гамалея“ в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Ваксината е наречена „Спутник V“.

В Австрия 282 456 души са заразени с коронавирус, 221 692 са оздравели, но 3 184 са починали. От 17 ноември в Австрия е в сила пълен локдаун, който ще важи на първо време до 6 декември. Към тази стъпка се пристъпи, след като частичното затваряне не даде резултати.

От средата на ноември на 9-те милиона австрийци е разрешено да напускат дома си само по строго определени причини – за пазаруване, за абсолютно необходими пътувания до работното място или до лекарски кабинет, както и за разходка или индивидуален спорт.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви